Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Děčín » historická budova » Venkovský dům č.p. 310 - Šluknov (dům)

Venkovský dům č.p. 310 - Šluknov (dům) [45528]

Kulturní památka (KP)

Přízemní obdélný z části hrázděný a z části roubený dům s dřevohliněným komínem vystupujícím nad hřeben sedlové střechy pochází pravděpodobně z roku 1784.

Dům čp. 310 se nachází cca 300 m od hlavního šluknovského náměstí. Jedná se o přízemní nepodsklepený dům na obdélném půdorysu, který je z části hrázděný, z části roubený pod sedlovou střechou, krytou břidlicí, s bedněnými štíty a je delší stranou orientován k průjezdní komunikaci. Světnice v levé části má podstávku, do ulice a do štítové stěny po dvou okenních osách. Roubení světnice je překryto vodorovně kladenými falcovanými prkny. Obedněna je i podstávka. Zadní stěna světnice (do zahrady) je bedněna svislými prkny na sráz. Podstávka u zadní stěny je z druhotně použitého materiálu. Bednění podstávky v přední části domu je oblounovou lištou členěno na sloupek a arkádu. Podstávka nese roubené polopatro (patrné ze zadní části domu).

Okna jsou s mohutným parapetem, v rozích profilovaným a s jednoduchou profilovanou šambránou. Okna v uliční a zahradní stěně jsou dvojkřídlá, dále nečleněná, ven otvíratelná s kroužkovými závěsy. Křídla oken ve štítové stěně jsou v horní třetině členěna příčníkem. Vstupní dveře jsou jednokřídlé, rámové, s šesti nestejně velkými výplněmi. Závěsy jsou křížové, nade dveřmi je druhotně zbudovaný nadsvětlík. Stěna vpravo od vstupních dveří je hrázděná (zřejmé z interiéru), bedněná svislými prkny se sparami překrytými lištami. Do pravého dílu domu vedou z ulice plechová garážová vrata. Pravá boční stěna a pravá polovina (při pohledu z ulice) zadní stěny domu jsou hrázděné. Pole hrázdění tvoří zřejmě nepálené cihly, v některých polích jsou dřevěné kolíky s povříslem omazané jílovou mazaninou. V zadní části domu je k vlastní budově obdélného půdorysu přistavěn přístavek, v délce dvou dílů domu (zadní stěnu světnice již nepřekrývá). Přístavek má rámovou dřevěnou konstrukci obedněnou prkny. Ze síně do přístavku se sestupuje po dvou schodech. Střecha přístavku je pultová.

Levý štít domu je obložen břidlicí, pravý štít je překryt lepenkou přichycenou svislými lištami. Jako střešní krytina je použita břidlice položená na dřevěném šindeli, nadstřešní část komína ve hřebeni je rovněž obložena břidlicí. Interiér: Strop světnice v levé části má tři stropní trámy s okosením. Záklop tvoří prkna na sraz se sparami krytými lištami. Okna jsou zevnitř opatřena svlakovými posuvnými okenicemi v lištách. U některých oken se okenice nedochovaly. Při podélných stěnách světnice jsou jednoduché trámové stolice, které podpírají stropní trámy. Sloupky stolice jsou pomocí šroubů uchyceny ke sloupkům podstávky. Dveře do světnice jsou rámové s výplněmi, které je dělí do kříže, závěsy jsou křížové. Podlaha je prkenná. U síňové stěny stojí vysoký kachlový sporák na zděné podestě. Úzká síň má na podlaze keramickou dlažbu, strop má rovný omítaný podhled. Na levé stěně je do světnice zaústěné těleso dřevohliněného komína. Příčka pod komínem je zřejmě vyzděná z pálených cihel. Zadní stěna síně je hrázděná, výplně hrázdění jsou obloženy z nepálených cihel. Dveře do přístavku jsou svlakové s vnějšími pásovými závěsy. Do třetího dílu vedou ze síně novodobé kovové dveře. Schodiště do podkroví je žebříkové s prkennými stupnicemi se spodním bedněním, ale bez podstupnic. Dveře do podkroví jsou svlakové s dřevěnou západkou.

Krov domu je hambalkový se třemi středovými sloupky (u štítu a zhruba mezi síní a světnicí). Nad světnicí se nachází roubené polopatro, které zřejmě sloužilo jako sýpka, podlahu tvoří topinky, zbylou část podkroví kryje jílová omazávka. Stropy nad dalšími částmi domu jsou o výšku roubeného polopatra (cca. 80 cm) proti světnici zvýšené. Okna v levém štítu jsou členěna do řeckého kříže a mají očkové závěsy. Komín je hrázděný, výplně rámové konstrukce tvoří dřevěné kolíky s mazaninou. Krokve přístavku jsou vlastně námětky původního krovu a jsou začepovány do vaznice. Stropní trámy přístavku jsou u stěny domu (z důvodu nestejné výškové úrovně) přichyceny k hrázděné konstrukci pomocí dodatečně přidaných dřevěných konzolek pod těmito trámy. Dveře přístavku jsou svlakové s vnějšími pásovými závěsy. Přístavek je lehkou bedněnou příčku členěn na dva prostory.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)