Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Tvrdonice (obec) [4536]



Obec leží na hraně vysoké říční terasy ve výšce 176 m nad mořem, na hraně vysoké říční terasy nad současnou nivou řek Kyjovky a Moravy. První písemná zmínka pochází z roku 1264, kdy obec náležela k Týneckému, později Lichtenštejnskému panství. Roku 1538 byly Tvrdonice povýšeny na městečko. Od nepaměti byly zemědělskou osadou, jejíž důležitou součástí bylo rybářství. Tato skutečnost je zachycena i ve znaku obce. Ten nese na děleném štítě v horní půli hrozen, radlici a kolo, v dolní půli dvě dvojice rybářských háčků. Stejné znaky se objevují na obecním praporu, jehož používání parlament schválil obci na podzim r. 2002.

Dnes jsou Tvrdonice dynamicky se rozvíjející obcí s asi 2100 obyvatel, která dbá na ochranu stavebních památek, váží si tradice svých předků, které pečlivě udržuje a rozvíjí. Obec je lemována úrodnými poli a vinohrady. Vzácnou faunu a flóru nedotčené přírody prezentuje mozaika zachovalých luk a mokřadů. Poklady lužního lesa jsou zde chráněné v přírodní rezervaci Stiburkovská jezera.

Tvrdonice jsou také typickou podlužáckou obcí se vším všudy. Vinné sklepy a národopisný areál vás nenechají projet bez zastávky. Bohatý folklorní život zachovává po léta lidovou tradici. Vyvrcholením folklorního dění c regionu jsou národopisné slavnosti Podluží v písni a tanci. Konají se vždy první červnový víkend a rok co rok přilákají tisíce návštěvníků a milovníků podlužáckého folkloru.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Tvrdonice (obec) Břeclav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)