Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Šakvice (obec) [4534]



Obec Šakvice se nachází téměř uprostřed okresu Břeclav, 7 km jižně od Hustopečí, v bezprostřední blízkosti VD Nové Mlýny, kde je možnost rybaření a vodních sportů.

Rovněž dopravní spojení do obce a okolí je rozmanité. Autobusové spojení z obce do nedalekých Hustopečí, Mikulova a rovněž nájezd na dálnici Brno - Bratislava je v Hustopečích. Železniční trať Brno - Břeclav se nachází asi 2 km od obce.

V současnosti má katastr Šakvic rozlohu 1215 ha. Obcí prochází od Popic směrem k Zaječí Velkopavlovická cyklistická stezka. Šakvice patří do kraje vína a meruněk.Zde je víno výtvorem přírody a samotného vinaře.Práce ve vinohradech pokračují dále lisováním posbíraných hroznů až ke sklence moku, ve kterém je teprve celá práce vinaře. Ze zdejší obce je pouze 20 km na návštěvu Lednicko-valtického areálu zařazeného mezi památky UNESCO, 25 km do Mikulova, 15 km do Pasohlávek na I. nádrži vodního díla Nové Mlýny V bezprostřední blízkosti obce se nachází vodní nádrž Nové Mlýny III s kempem Mars, která je převážně využívána k vodním sportům a rybaření.
Mezi spolky v obci je TJ Sokol, myslivci, zahrádkáři a rybáři.

K zajímavostem patří také firma PANTHERA-TAXIDERMY HUNTING s.r.o. manželů Radomíra a Ivy Francových, jejíž práce je spjata s výrobou a výzdobou interiérů loveckých sídel. Zabývá se dermoplastickou preparací evropské a asijské trofejové zvěře, výrobou stylového parohového nábytku a bytových doplňků a zprostředkovatelskou činností v oblasti lovecké turistiky.

Šakvice jsou známé jak u nás, tak i za hranicemi dechovou hudbou. Úplně první dechová hudba vznikla v roce 1885. Jejím kapelníkem byl pan František Fic.
V roce 1952 vznikla Štrublova kapela podle svého kapelníka,skladatele a varhaníka pana Rudolfa Štrubla, který složil více jak 200 skladeb( polky, valčíky,pochody).Dalším kapelníkem a významnou šakvickou osobností byl pan Josef Šural. Již od studentských let hrával v kapelách a od 70.let se věnoval výuce mladých hráčů. Z těchto v budoucnu pak vznikly dechové kapely Sokolka a Tůfaranka. Oba spolu složili valčík Pod Pálavou a polku Pro nás.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Šakvice (obec) Břeclav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)