Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Popice (obec) [4526]



Popice jsou jihomoravskou obcí, která leží 30 km jižně od Brna a 7 km od města Hustopečí, kde je sjezd z dálnice D2 Brno – Bratislava. Podél obce vede železniční trať Břeclav – Brno. Vlaková zastávka v Popicích se od jara do podzimu stává výchozím místem turistů při cestách na Pálavu, případně k Novomlýnským nádržím.
Popice jsou typickou ulicovou obcí vzniklou ve středověku podél tzv. "honácké stezky" z Pešti do Prahy. Obcí protéká Popický potok, který pramení 3 km severozápadně nad obcí a ústí do spodní Novomlýnské nádrže. Severně nad obcí se zvedají protáhlé svahy Hustopečské pahorkatiny, na kterých jsou vinařské tratě oceňované již ve středověku. Tato typická nížinná jihomoravská obec má svůj katastr překvapivě zvlněný, nejnižší místo je ve výšce 175 m n.m., naopak nejvyšší místo ve výšce 308 m n.m.
Popice se v písemných pramenech poprvé připomínají v roce 1921, kdy byly prodány dolnokounickému klášteru. Jejich název v  německé podoběPopicz naznačuje, že se původně jednalo o ves příslušející některému kostelu nebo knězi. Již dávno předtím však poblíž dnešní vsi východním směrem stálo několik starých slovanských osad. Slovanský živel byl někdy v první půli 13. století nahrazen německými kolonisty, kteří založili novou osadu podél cesty vedoucí od Hustopečí k Vranovicím. V roce 1249 získal Popice s celým mikulovským zbožím Jindřich z Lichtenštejna. Rod je však nedržel dlouho a už v roce 1291 je prodává zmíněnému dolnokounickému klášteru. V 15. století přešla část obce zpět do držení Lichtenštejnů a po zrušení kláštera v Dolních Kounicích se maiteli zbytku obce stali páni z Lomnice. Z té doby také pochází tvrz  nad obcí na návrší zvaném Mohyla, která sloužila jako ochrana před různými nájezdníky. Ve své původní podobě to byla srubová patrová stavba o rozměrech 6x6 metrů, která zanikla někdy po roce 1420. Skicu tvrze vytvořil PhDr. Josef Unger po ukončení průzkumných prací v roce 1969.
První polovina 17. století přinesla několikerou změnu majitelů obce a to hlavně v důsledku pohrom Třicetileté války. Od roku 1648 do poloviny 19. století vlastnili obec Dietrichsteinové z Mikulova. Po roce 1850 byla obec začleněna k soudnímu okreu Hustopeče.
Dne 8. října 1938 byla obec od Československa odtržena a připojena k landrátu mikulovskému.
Popice patřily k poměrně bohatým obcím, neboť značnou část poddanské půdy zabíraly vinice. O jejich kvalitě svědčí i to, že víno z popických vinic bylo dodáváno i na český královský stůl.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Popice (obec) Znojmo
obec, osada Popice (obec) Břeclav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)