Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » historická budova » Židovský dům č.p. 136/36 - Třebíč, Zámostí (dům)

Židovský dům č.p. 136/36 - Třebíč, Zámostí (dům) [45191]

Kulturní památka (KP)

Jednopatrový řadový dům hloubkové dispozice, jehož jádro pochází z druhého desetiletí 17. století, se řadí k nejstarším domům v ghettu.

Dvoupodlažní nepodsklepený řadový dům je krytý sedlovou střechou orientovanou hřebenem rovnoběžně s uliční čarou a vytváří jižní frontu ulice L. Pokorného. Uliční fasáda je dvouosá. V přízemí vlevo jsou vstupní dveře, vpravo dvě sdružená okna. Fasáda je v úrovni přízemí členěna soklem, pásovou bosáží a plastickými šambránami kolem prolomených otvorů. Patro je odděleno profilovanou kordonovou římsou. V úrovni patra je v omítce naznačen lesenový rám, pod dvěma symetricky umístěnými okny je obdélná parapetní výplň s plastickým motivem diamantového řezu. Fasáda je ukončena bohatě profilovanou korunní římsou. Okna jsou dřevěná, dvojitá, dvoukřídlá, šestitabulková, osazená do špalety. Z jižní strany na objekt navazuje dvorní křídlo, jehož patro bylo odstraněno. Dnes se jedná o torzo obdélného půdorysu v přízemí s jednou zaklenutou místností s nikami a s původními vstupními dveřmi. V úrovni tehdejšího patra je dnes terasa vymezená na západní straně zděnou štítovou zdí. Interiér objektu je rozvržen jako příčný dvoutakt.

V přízemí je hluboká průchozí plochostropá předsíň. Obytná místnost a komunikační prostor před touto síní jsou zaklenuty plackovými klenbami. V centru dispozice je umístěno původní vřetenové dřevěné schodiště. Také část prostor prvního patra je zaklenuta (kuchyň valenou klenbou). Původní dřevěná pavlač byla přestavěna, dozděna a dnes tvoří nedílnou součást obývacího prostoru navazujícího na kuchyň. V komunikační chodbě patra je dochována dřevěná podlaha a prvorepubliková dlažba. Originální součástí interiéru jsou segmentové záklenky nad vstupy do obývacích prostor jižní části prvního patra. Ostatní místnosti patra jsou plochostropé. Půdní prostor je využíván jako ateliér. Při novodobé realizaci půdní vestavby byly do střešního pláště vsazeny střešní okna a skleněné tašky. Střešní krytinou je pálená taška dvoudrážková


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)