Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Třebíč » socha, sousoší » Sochařská výzdoba mostu - Jaroměřice nad Rokytnou (sochy)

Sochařská výzdoba mostu - Jaroměřice nad Rokytnou (sochy) [45098]



Barokní skulpturální soubor vysoké kamenosochařské kvality zdobící nároží silničního mostního tělesa je dílem třebíčského sochaře Štěpána Pagana z 20. let 18. stol. Jednotlivá ikonograficky bohatě komponovaná sousoší jsou osazena na hranolových soklech.

Výzdoba silničního mostu:

sousoší sv. Jana Nepomuckého 

Umělecky hodnotné barokní sousoší sv. Jana Nepomuckého doprovázeného dvěma andílky je osazené na hranolovém soklu v SV nároží mostu. Dynamicky pojatá figura zobrazuje světce oděného v obvyklé kanovnické roucho s biretem na hlavě a krucifixem v náručí. Socha je dílem třebíčského sochaře Štěpána Pagana z 20. let 18. stol.

socha bl. Jana Sarkandra

Kvalitně provedená barokní skulptura sv. Jana Sarkandra je umístěna na hranolovém soklu v SZ nároží mostu. Životní postava světce stojícího v kontrapostu je oděna v řasené kněžské roucho. Levou rukou, ve které drží klíč, objímá vysoký kříž po svém boku. Socha je dílem třebíčského sochaře Štěpána Pagana z 20. let 18. stol.

socha Piety

Ikonograficky mimořádně bohaté barokní sousoší Piety umístěné v JZ nároží mostu spočívá na odstupňovaném čtyřbokém soklu s figurální reliéfní výzdobou. Vrcholová skulptura Panny Marie s tělem Krista sedící pod křížem je ztvárněna v podživotní velikosti. Socha je dílem třebíčského sochaře Štěpána Pagana z 20. let 18. stol.

spcha ukřižování se sv. Maří Magdalénou

Hodnotné barokní sousoší představující složitou kompozici Ukřižování je umístěné na čtyřbokém podstavci v JV nároží mostu. Z podnože ve tvaru skaliska vyrůstá vysoký kříž s korpusem Krista, pod nímž klečí postava sv. Máří Magdalény v životní velikosti. Socha je dílem třebíčského sochaře Štěpána Pagana z 20. let 18. stol.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)