Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Krumvíř (obec) [4508]



Krumvíř je malá vinařská obec na jihu Moravy. Leží na hlavní silnici mezi Brnem a Hodonínem a má přibližně 1100 obyvatel. Svým návštěvníkům má v každém případě co nabídnout. Ze známých kulturních akcí jmenujme například tradiční folklórní slavnosti "Kraj beze stínu" a každoroční srpnové Bartolomějské hody. Krumvíř je také znám díky svému kvalitnímu vínu a pohostinnosti místních lidí.

Obec Krumvíř leží v mělké proláklině mírně zvlněné krajiny jižní Moravy na úpatí jižního cípu Ždánického lesa při soutoku Spáleného a Klobouckého potoka. Krajina okolí Krumvíře je od nepaměti bezlesá, je to kraj beze stínu. Krumvíř obkličují pole, zahrady a vinice. Znovu se začínají obnovovat mokřady.

První historicky známá osada na místě, kde se nachází dnešní Krumvíř, vznikla v období kolonizace ve 13 . století. Písemné zmínky se však datují až do roku 1350. Z tohoto roku pochází zpráva v Zemských deskách kraje brněnského, kde se píše o osadě Grunwiezen (Zelená louka). Dále se název obce vyvíjel v tomto sledu: Gruenwisch (r. 1371), Gronviř (1436), Grunvirz (do r. 1666), Kromvirž (1718), Krumvirž či Grumvirž (1827) a konečně Krumvíř (název se ustálil po r. 1848).

První matriční zápisy se nacházejí v matrice kloboucké a jsou z období nového osídlení Krumvíře po skončení třicetileté války (roky 1666, 1667 a 1669). Samostatná matrika obce Krumvíř je vedena od roku 1789.

Krumvíř je znám udržováním stále živých tradic. Značného věhlasu se dostalo folklórnímu festivalu Hanáckého Slovácka "Kraj beze stínu", který se koná v přírodním amfiteátru vždy jednou za 2 roky v červnu. Na festivalu vystupuje i místní cimbálová muzika Vonica. Největším kulturním svátkem roku jsou však bezpochyby Bartolomějské hody. Konají se koncem srpna a trvají tři dny.

Obec vyniká také výrobou tradičních vyškrabávaných kraslic, hrnčířskou výrobou a lidovým řezbářstvím. V Krumvíři dodnes funguje jedno z prvních širokoúhlých kin u nás. Tradiční beseda u cimbálu, hody a mnoho jiných kulturních akcí je pořádáno v moderním kulturním domě.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Krumvíř (obec) Břeclav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)