Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zborov (část obce) [45009]



Vesnici Zborov máme poprvé písemně zachycenou až k roku 1386, ale pravděpodobně vznikla dříve. V jejím držení se střídali nejvýznamnější budějovičtí měšťané. V roce 1555 připadla Kořenským z Terešova, kteří tady vystavěli hospodářský dvůr s tvrzí a pivovarem. V letech 1709–1849 patřil Zborov k třeboňskému panství Schwarzenbergů. Poté se stal samostatnou obcí a od 1. 1. 1976 je součástí Ledenic. 
Nepravidelnou náves zdobí secesní kaple sv. Prokopa. Sousední školní budova z roku 1887 s bustou Jana Amose Komenského v průčelí je spojena se jmény Jana Zelenky-Hajského (1895–1942), organizátora atentátu na Heydricha, a Františka Kahudy (1911–1987), fyzika a komunistického ministra školství, jejichž otcové zde vyučovali a obě zmíněné postavy českých dějin ve školní budově v dětství bydlely. 
Historickou hodnotu si uchoval bývalý knížecí ovčín, naopak někdejší hospodářský dvůr s tvrzí byl zcela přestavěn. Na některých místech se dochovaly drobné stavby lidové architektury z počátku 20. století. U rybniční soustavy 1,5 km jižně od Zborova se nachází chatová osada a v okolí samoty Vojdlesák dva vysoké železniční viadukty z roku 1868, kdy se stavěla dráha z Budějovic do Vídně.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Zborov (obec) Šumperk
obec, osada Zborov (část obce) České Budějovice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)