Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres České Budějovice » zajímavost » Tvrziště Vildštejn - Čejkovice (zajímavost)

Tvrziště Vildštejn - Čejkovice (zajímavost) [44858]

Kulturní památka (KP)

Existence feudálního sídla je poprvé doložena k roku 1368, kdy se připomínají Jan a Buzek užívající predikátu z Machovic. Podle jejich potomka Kunaše se tento rod, který Machovice vlastnil až do 17. století, později nazýval Kunašové z Machovic. V roce 1544 si bratři Jan, Chval, Jiřík a Adam nechávají do obnovených desek zemských zapsat Machovice tvrz, dvůr poplužní a ves. Poslední majitelem z rodu Kunašů byl Jiří Jaroslav, který roku1687 Machovice prodává Ferdinandovi ze Schwarzenberka. Vzhledem k existenci dvou nepříliš vzdálených tvrzí – staršího Vildštejna a mladších Machovic, které se nacházely v majetku rodu Kunašů z Machovic, není možné obě opevněná sídla v písemných pramenech většinou odlišit. Tvrz Machovice byla již na konci 17. století opuštěná a zhruba o sto let později byla rozebrána na stavbu ovčína v Čejkovicích.

Zánik starší tvrze Vildštejna je možné položit asi do druhé poloviny 15. století. Tvrziště Vildštejn je tvořeno kruhovitým centrálním pahorkem, který je obklopen širokým vodním příkopem a vnějším valem. Středový pahorek má nepravidelně kruhovitý tvar o průměru 30 m a nad hladinu vody v příkopu vystupuje asi 2 m. Má ploché temeno, které se mírně svažuje k Z a na jehož S okraji se nachází nízké valovité těleso sledující obvod pahorku. Středová prohlubeň je zřejmě novodobého původu. Obranný příkop je široký asi 10 – 12 m a na V straně se rozšiřuje v malý trojúhelníkovitý rybníček, který je kanálem spojen s rybníkem Motovidlo, jež příkop zásobuje vodou. Na Z straně je příkop přepažen nízkou širokou šíjí, která spojuje centrální pahorek s okolním terénem. Posledním fortifikačním prvkem je nízký široký val, který obklopuje příkop tvrziště a na V straně se připojuje k břehům rybníčku. Val je široký 12 – 15 m a jeho výška nepřesahuje 1,5 m. Archeologické výzkumy a nálezy:

V roce 1983 zde při lesních úpravách nalezl Jiří Fröhlich zlomky keramiky, kachlů a prejzů. Z výkopu ve středu centrálního pahorku pocházejí nálezy mazanice a uhlíků. Tvrziště Vildštejn je tvořeno kruhovitým centrálním pahorkem, který je obklopen širokým vodním příkopem a vnějším valem. Středový pahorek má nepravidelně kruhovitý tvar o průměru 30 m a nad hladinu vody v příkopu vystupuje asi 2 m. Má ploché temeno, které se mírně svažuje k Z a na jehož S okraji se nachází nízké valovité těleso sledující obvod pahorku. Středová prohlubeň je zřejmě novodobého původu. Obranný příkop je široký asi 10 – 12 m a na V straně se rozšiřuje v malý trojúhelníkovitý rybníček, který je kanálem spojen s rybníkem Motovidlo, jež příkop zásobuje vodou. Na Z straně je příkop přepažen nízkou širokou šíjí, která spojuje centrální pahorek s okolním terénem. Posledním fortifikačním prvkem je nízký široký val, který obklopuje příkop tvrziště a na V straně se připojuje k břehům rybníčku. Val je široký 12 – 15 m a jeho výška nepřesahuje 1,5 m. Archeologické výzkumy a nálezy: V roce 1983 zde při lesních úpravách nalezl Jiří Fröhlich zlomky keramiky, kachlů a prejzů. Z výkopu ve středu centrálního pahorku pocházejí nálezy mazanice a uhlíků.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)