Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bavory (obec) [4483]



Půvabná vinařská obec na jižní Moravě, ležící 230m nad mořem, s překrásnou přírodní scenérií na úpatí Pavlovských kopců, nacházející se přímo v centru významné lokality "Chráněné krajinné oblasti Pálava", pět kilometrů severně od Mikulova. Tudy, v blízkosti dnešní státní silnice Brno - Vídeň - Mikulov, vedla v minulosti důležitá obchodní cesta.

Pod jihozápadním svahem bájné "Stolové hory" - národní přírodní rezervace "Tabulová", se vyskytuje většina význačných biotopů Pálavy (skály, skalní, drnové a luční stepi i stepní lada) s bohatým zastoupením chráněných druhů rostlin i živočichů. Menší enklávu teplomilné vegetace pak chrání přírodní památka "Anenský vrch".

Starobylá osada na panství mikulovském je vzpomínána již ve 13 století. První doložené písemné prameny se datují k roku 1322 a ves je nazývána Pairdorf. Ovšem ojedinělé archeologické nálezy dokládají přítomnost člověka již z doby kamenné, jiné v severní části obce - sídliště z mladší doby bronzové, nálezy kultury volutové a výskyt četných popelnicových polí.

Zdejší farní kostel Svaté Kateřiny z roku 1742 byl původně postaven jako kaple na místě starší gotické stavby, věž byla přistavěna v roce 1791. Státem chráněné památky na území obce jsou, mimo kostela, také socha Svatého Jana Nepomuckého, boží muka u hřbitova a kaplička u státní silnice Brno-Mikulov.

Obyvatelé Bavor odnepaměti pěstovali ve vinohradech pod Pálavou vinnou révu. Vyrobená, především bílá vína, pak prodávali hostinským v sousedství a obchodníkům. Zemědělský a vinařský ráz si obec uchovává dodnes. Na obecní pečeti Bavor je vyobrazena věž kostela mezi 2 révovými ratolestmi. V současné době zde žije 392 obyvatel.

Vesnice se nachází 5 km od města Mikulov a 40km jižně od jihomoravské metropole Brna, na hlavní trase Brno - Mikulov - Vídeň.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bavory (obec) Břeclav



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)