Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Benešov » Boží muka, kříž, kaplička » Výklenková kaplička se sochou sv. Prokopa - Louňovice pod Blaníkem (kaplička)

Výklenková kaplička se sochou sv. Prokopa - Louňovice pod Blaníkem (kaplička) [44769]

Kulturní památka (KP)

Empírová trojdílná výklenková kaple - střední část s velkou nikou, která je v půdorysu stlačeně vyklenuta. Postranní části tvoří masivní pilíře, v nichž jsou vloženy toskánské sloupy. Nad nikou sedlová střecha. Uvnitř barokní socha sv. Prokopa.

Kaple stojí při severním okraji intravilánu, při cestě směřující do Kondrace. Zděná výklenková stavba je tvořena střední částí s velkou, v úrovni terénu začínající nikou, která je v půdorysu stlačeně vyklenuta. Plášť niky na zadní straně předstupuje před postranní části, které jsou tvořeny masivními pilíři, v nichž jsou vloženy toskánské sloupy. Nad střední částí kaple je sedlová stříška, nad postranními pilířky jsou pultové stříšky. Na hřebeni stříšky je upevněn kovový jednoramenný křížek. Uvnitř niky stojí na hranolovém podstavci socha sv. Prokopa, která je vyvedena v téměř životní velikosti. Skulptura je vytesána v červeném pískovci, podstavec je ze světlejšího pískovce. Lemy oděvu jsou zlaceny. Na přední straně podstavce je umístěn několikařádkový nápis. Fasády kapličky jsou natřeny žlutě a bíle (sloupy a římsa).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)