Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bříšťany (obec) [44651]



Obec Bříšťany leží zhruba 6 km jižně od Hořic, v úrodné rovině Východolabské tabule. Existovala zde již neolitická osada. Od roku 1401 držel Bříšťany Mikuláš z Bříšťan. První zmínka o obci pochází z roku 1219, kdy zde bývala tvrz, ale v roce 1571 byla pustá, stávala na nynější usedlosti č.p. 28. Když byla 1. polovina zkonfiskována pro účast na odboji proti císaři Ferdinandovi II., 2. polovina zůstala v držení Jindřicha Jiřího ze Smiřic, poté je získal Albrecht z Valdštejna i s celým hořickým panstvím v roce 1623. Po jeho zavraždění v únoru 1634 byly Bříšťany darovány císařem Jakubu Strozzimu, po kterém převzal panství Petr Krezzi (1626 - 1664) a ten jej odkázal vojenským invalidům. Od té doby mají Bříšťany stejný osud s Hořicemi. Raabizací 1783 byla půda rozdělena rolníkům a robota zrušena. V obci působí sdružení Sokol od roku 1919, býval tam spolek divadelních ochotníků.

V obci najdeme hostinec a nedaleko obce se nachází Milovice a zde je možnost autokempingu, rekreace a občerstvení. Západně od obce se rozprostírá Břišťanský les s vrchem Pískovka (294 m n.m.). Okolo obce protéká Bašnický potok. Obec je napojena na cyklotrasy č. 4143 Milovice - Domoslavice a č. 4293 Petrovice - Čistěves. V nedalekých Milovicích lze navštívit koupaliště.

Pro využití volného času je v obci k dispozici sportovní hřiště. Dále bychom v obci našli knihovnu a místní obyvatelé mohou využívat veřejný vodovod. Vzhledem k geografické poloze bychom nalezli v obci velmi málo ploch s travním porostem. V katastru obce jsou ovocné sady.

V obci najdete u vodní nádrže nově opravené hřiště využívané i k turnajům v kroketu, hostinec, soukromé muzeum motocyklů. Během roku se tu konají rybářské závody, turnaj v nohejbale, pouťová zábava, stanování děti s rodiči, konec prázdnin aj.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bříšťany (obec) Jičín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)