Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Trutnov » socha, sousoší » Socha sv. Jana Nepomuckého - Horní Maršov (socha)

Socha sv. Jana Nepomuckého - Horní Maršov (socha) [44598]

Kulturní památka (KP)

Kvalitní vrcholně barokní pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého, jež stojí na zvýšeném zdobeném podstavci, obklopeném balustrádovým kamenným dvojramenným oplocením a přístupovým schodištěm. Jedná se o významný historický prvek u areálu blízkého kostela.

Pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého na podstavci je situována naproti vchodu do areálu bývalé fary pod kostelem nanebevzetí Marie, Mršov III. Sokl s příložní přední deskou v čele o rozměru 130 cm x 35 cm x 50 cm výšky, včetně příložních soklíků po stranách. Na soklu osazen podstavec o rozměru 115 cm x 30 cm x 105 cm výšky (obdoba soklu, s příložní deskou a soklíky s tesanými zrcadly). Na podstavci uprostřed v oválném reliéfním věnci text : FAMAE AC / HONORIS AD VOCATO / EREXIT / . A:I:S:p.f.P. //. Nad věncem erb s helmicí a dvěma praporci po levé a pravé straně, uprostřed nad helmicí rostlinný motiv s růží, nad ní letící holubice s rozepjatými křídly. Kvádříky po levé a pravé straně podstavce ukončeny volutovými stříškami s volutovou kresbou. Podstavec ukončen přesahující, plochou, odstupňovanou římsou s profilací. na čtvercovém plintu o rozměru 50 cm x 40 cm výšky, v čelním pohledu s vytesanou ratolestí.

Socha světce dynamicky ztvárněná, esovitě prohnutá, v kontrapostu s pokrčenou pravou nohou, na levém rameni téměř horizontálně položený krucifix, u pravé ruky kovová zlacená ratolest. Hlava světce skloněna k levému rameni, s pohledem k obráceným ke krucifixu, okolo hlavy pět šesticípých hvězd. Socha oděna do kanovnického šatu, bohatá draperie. Světec v životní velikosti. V plintu uchyceno kovové rameno (60 cm) držáku na lucernu. Okolo světce s podstavcem je osazeno do půlkruhu k levé a pravé straně oplocení v čelním pohledu jsou kvádrové sloupky s plasticky odstupňovanými hlavicemi, na které navazuje krycí deska nad balustrádou. Balustráda je tvořena hranolovými kuželkami v počtu 3 ks na levou a pravou stranu, jejich velikost je 70 cm, neúplná čtvrtá kuželka v zadní části balustrády vytváří pouze příložku přisazenou k soklu. Šíře krycí desky nad kuželkami 27 cm. Plocha uvnitř kamenného oplocení z pískovcových opracovaných desek. Materiálem světlý pískovec. Celková velikost cca 380 cm.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)