Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Šumperk » pomník, památník » Partyzánský pomník - Drozdov (pomník)

Partyzánský pomník - Drozdov (pomník) [44561]

Kulturní památka (KP)
    další pojmenování: Pomník Jana Háječka

Pietní místo je památkou na období fašistické okupace, připomínající krvavé střetnutí příslušníků odboje s jednotkou SS.

V nadmořské výšce 510 m n. m. se nachází drobný památník z šedé, zčásti leštěné žuly na betonovém základě o celkové výšce 2,30 m, čelem orientován k severu. Skládá se z hranolové části, obklopené plochou, obdélně ohraničenou obrubou (hluboké přibližně 4,14 a široké 2,76 m), a dvou železných žerdí na vlajky po stranách. Rozměry betonového podstavce jsou 0,97 (šířka) x 0,47 m (hloubka). Stéla je plochá, segment horní užší hrany plynule přechází do uší, v jejichž úseku je z čela zdoben lipovou ratolestí. Podstavec pod stélou hranolového tvaru má leštěné, zaoblené hrany a na čelní stěně je připevněn obdélná bronzová deska (45,5 x 32,5 cm) s plastickým textem pod pěticípou hvězdou „NA TOMTO MÍSTĚ PADL V BOJI / PROTI FAŠISTICKÝM OKUPANTŮM / 22. ZÁŘÍ 1944 / JAN HÁJEČEK / UČITEL ZE ZÁBŘEHA / ČEST JEHO PAMÁTCE!“.

Bořivoj Janhuba se jako člen partyzánské skupiny Zábřeh často vyskytoval v lesích v okolí Drozdovské Pily. Vzpomíná, že se tam v roce 1944 zúčastnil jedné přestřelky s ozbrojenou skupinou. „Stříleli jsme po nich, aby nás neobklíčili. Museli zůstat stát a toho jsme využili k útěku. Nemohli jsme se jim postavit, protože jsme měli málo zbraní.“ Následkem dlouhodobého ukrývání v lesích Bořivoj Janhuba nedlouho po této akci těžce onemocněl zápalem plic a hnisavou angínou. Léčil se v domě v blízkém Janoušově. Měl štěstí v neštěstí, protože díky nemoci se vyhnul zátahu protipartyzánských jednotek na Drozdovské Pile, který se konal v září 1944. Byla to největší protipartyzánská akce v kraji a byl při ní zastřelen velitel partyzánů Jan Háječek. Krátce nato se musel těžce nemocný Bořivoj Janhuba přesunout na bezpečnější místo. „Stavili jsme se na Drozdovské Pile a znovu nás tam začali obkličovat. Podařilo se nám utéct a mě dali k bratrovi do Ráječku, kde jsem ležel s horečkou, zápalem plic a hnisavou angínou.“


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)