Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Karlovice (obec) [4453]



Karlovice představují rozsáhlou obec v údolí řeky Opavy s tradicí letoviska s dobrými klimatickými podmínkami. Na území dnešních Karlovic se začali lidé usídlovat až kolem roku 1527. K historickým zajímavostem patří pozdně barokní filiální kostel sv. Jana Nepomuckého z let 1777-79 , na jehož místě stávala původně dřevěná kaple. V jeho sousedství se nachází barokní dům z r. 1745. Chráněnou technickou památkou z r. 1600 je vzácně dochovalý objekt patrové kosárny, který je využit jako místní muzeum. 

Před objektem se nacházejí dvě památné lípy.

Muzeum je umístěno v dřevěném objektu kosárny z roku 1600, do dnešní podoby upravené v roce 1759. Provozovatelem je Okresní muzeum Bruntál. Muzeum, v širokém okolí ojedinělé, je zaměřeno především na lesnictví. Vedle toho jsou ke shlédnutí expozice o Karlovicích a rodácích obce, dále expozice zemědělských strojů. Připravuje se myslivecká jizba a expozice o hutnictví.

Historie a charakteristika obce

Obec Karlovice je situována do údolí horského masívu Hrubého Jeseníku. Leží severozápadně od okresního města Bruntálu, východně od Vrbna pod Pradědem.Zástavba obce je soustředěna v údolí řeky Opavy. Střed obce se nachází v nadmořské výšce asi 478 m. Okolní vrchy dosahují výšky kolem 700 m n. m.

Obec Karlovice vznikla počátkem 18. století. Původně stávala na jejím místě obec Hütten, připomínána roku 1558, která i s hamry zanikla v důsledku třicetileté války. Nejstaršími stopami osídlení jsou strážní hrady střežící stezky k horským přechodům.Nad Karlovicemi to byl strážní hrad Freudenstein, založený asi v polovině 13. století.

Kolem roku 1720 byly v Karlovicích zřízeny železné hamry a kolem nich vznikla ves, nazvaná po majiteli krnovského knížectví Karlovi z Lichtenštejna Karlovice (Karlstahl). Železné hamry byly v činnosti až do počátku 19. století, kdy nebyly schopny konkurovat ostravským železárnám. V obci se postupně rozvíjelo lesnictví, dřevařství a výroba papíru a lepenky. Pily, mlýny, stolařství, továrna na nábytek a jiná řemesla připěly spolu s lázeňským, rekreačním a turistickým ruchem - jak známo z dobového tisku - dobrému jménu obce.

Začátkem tohoto století byly Karlovice hojně využívány jako rekreační oblast s lázněmi pro srdeční, oběhové a nervové choroby.

Dnes Karlovice spadají do vrbenského mikroregionu. Více než 90% obyvatel žije kompaktně v údolí okolo řeky Opavy. Malá část obyvatelstva žije na samotách nebo na svazích.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Karlovice (obec) Semily
obec, osada Karlovice (obec) Bruntál
obec, osada Velké Karlovice (obec) Vsetín
obec, osada Karlovice (osada) Kroměříž



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)