Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Čaková (obec) [4444]



Obec se nachází na východním předhůří Hrubého Jeseníku, přesněji 15 km jihozápadně od Krnova a stejně tak daleko severovýchodně od Bruntálu. Okolí obce je kopcovité, lesnaté s dobrými podmínkami pro houbaření, sběr malin a ostružin, lov zvěře a rybaření. V potoce Čakovka se loví nejen pstruzi, ale i lipani. K rybaření i rekreaci slouží také místní rybník U jelena, který se rozprostírá v Krásném údolí. Z Hrubého Jeseníku sem přitéká řeka Opava. V blízkém okolí lze navštívit klášter v Krnově, rozhlednu Cvilín, ale daleko to není ani na jesenické dominanty Praděd, Karlovy Studánky, Malé Morávky a podobně. Raritou je památný dub letní, jehož stáří se odhaduje na 416 roků. Návštěvníci obce se mohou občerstvit v místní hospůdce Chmelnice. O založení obce není přesných podkladů. Historickou kulturní památkou je dobová zvonice z roku 1724. Blíže se o obci dozvíte na oficiálních obecních stránkách v části Podrobná prezentase v rámci projektu…

První písemná zmínka o obci je z roku 1498.

Rok založení Čakové není znám, její název je slovanského původu. Vznikl od osobního jména Čak, jednalo se tedy o ves lidí Čakových. Pozdější německý název Friedersdorf je až od roku 1678 a znamenal ves Friedrichovu. 
Vesnice existovala zřejmě již ve 13. století, od 14. století byla zbožím Krnovské komory. Počátkem 14. století byla zničena tatarskými nájezdy a v roce 1330 znovu osídlena německými kolonisty. První písemná zmínka o obci je až z roku 1494, kdy se jmenovala Czakoewie. Nový německý název vesnice souvisí se skutečností, že za česko-uherských válek v 70. letech 15. století byla zničena. Jako pustá se uvádí v roce 1494, kdy ji Zikmund z Lomnice prodal Janu Kralickému z Kralic. Ten ji již v roce 1503 prodal Janu Lichnovskému z Voštic, jehož synové ves opět prodali, a to Janu Vokovi Bírkovi z Násilé.
V roce 1535 koupilo ves knížectví Krnovské. Další osudy Čakové pak souvisely s osudy tohoto knížectví, obec byla poluterštěna. Po Bílé Hoře ji získal rod Lichtenštejnů, který v letech 1625 až 1627 zahájil rekatolizaci.

Obec trpěla válečnými událostmi třicetileté války, po které se jen obtížně vzpamatovávala. Po zrušení panství, jako správních jednotek v polovině 19. století, byla začleněna do okresu Krnov. 
Po celou dobu si Čaková zachovávala ráz podhorské vesnice, hlavním zaměstnáním obyvatel bylo zemědělství. Přírodní podmínky dávaly možnost pěstovat brambory, len, a z obilovin především žito a oves. Žádné průmyslové podniky zde nevznikaly, pouze zde fungovala mlékárna a hospodářské družstvo. 
Těžba břidlice v okolí byla zastavena v roce 1980. Od tohoto roku je také ves už nazývána dnešním jménem Čaková.

Jedinou chráněnou  památkou je dřevěná zvonice, lidová architektura z doby kolem poloviny 18. století. Zvon z věže zvonice darovali zdejší Němci v době války německé armádě na munici. Po válce sehnali čtyři osídlenci z vlastní iniciativy nový zvon. Kostel obec nemá.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Čaková (obec) Bruntál



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)