Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Kroměříž » historická budova » Měšťanský dům č.p.106/49 - Kroměříž (budova)

Měšťanský dům č.p.106/49 - Kroměříž (budova) [44404]

UNESCO

V jihovýchodní frontě Velkého náměstí umístěn dvoupodlažní dům s dvěma nádvorními křídly. Hlavní fasáda do náměstí o čtyřech okenních osách je na úrovni prvního nadzemního patra členěna v průčelí dvojicí arkád na zděných pilířích na čelní straně s trojicí mělkých přízedních pilířků. Arkády s mělkými plochými lištami šambrán jsou osazena dvojicí dřevěných prosklených výkladců pravidelné pětidílné osnovy s vloženými jednokřídlými dveřmi. Na místě krodonové římsy je pouze rovná lišta s vpadlou plochou s majuskulním nápisem “ U zlatého lva”. Fasáda na úrovni druhého a třetího nadzemního patra je členěna přízemními pilastry vysokého řádu s plastickou závitnicí na místo patky, ve vrcholu pak zakočeny korintskou hlavicí.

Čtyři okenní osy jsou členěny nízkými obdelnými pravoúhlými otvory s osazenou dřevěnou okenní dvoukřídlou konstrukcí odděleného světlíku pevným poutcem šestidílné a v první patře trojdílné osnovy. Okna v mělkých plošných šambránách, v druhém patře plošné, s profilem parapetních říms jsou na úrovni prvního podlaží doplněny rovnou profilací návojové římsy na profilovaných konzolách a vegetabilním festonem parapetní výplně, ve druhém patře pouze rovnou profilovanou římsou. Hlavice pilastrů nesou korunní profilovanou římsu s atikovou plnou zídkou s plastickým profilem pilířků a zrcadel v čelní ploše nesoucí řadu poprsních bust antických imperátorů. Objekt je kryt sedlovou střechou s hřebenem souběžně s uliční čárou.

V ploše přibližně spodní pětiny středního přízedního pilastru je umístěna desková erbovní kartuš se znakem biskupa Karla z Lichtenštejna a Kastelkorna z doby po roce 1664. Vnitřní přízemní dispozice je členěna v přední části dvěma poli valené klenby na trojúhelných výsečích. Pohledově vlevo je umístěna průchozí chodba dříve průjezdu do dvoravalenného klenutí na výsečích. Přibližně ve středu chodby umístěno trojkřídlé těleso schodiště s valeně klenutými podestami a úsekem litinového zábradlí z 2. pol. 19. století. Nádvorní fasáda hlavního křídla domu je v 2 a 3 NP podlažích pročleněna terasami s balustrovým parapetem. Hladká fasáda dalších křídel je pročleněna pravoúhlými okny šestidílné osnovy novodobých konstrukcí v mělkých plošných šambránách. Dispozice 2NP je členěno plochostropými místnostmi. materiál: smíšené zdivo, kámen - pískovec, krytina - plech


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)