Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bílčice (obec) [4440]



Bílčice jsou středně velká zemědělská obec na pravém břehu Moravice. Rozkládá se v pěkném prostředí 15 km na jihovýchod  od města Bruntálu. Katastrální rozloha obce je  2 433 ha a žije 260 obyvatel.
První zmínka je z roku 1410, kdy obec daroval Petr z Kravař a Plumlova městečku Dvorce. V této listině jsou Bílčice nazývány "villa Bilczicze".Nelehký život obyvatel Bílčic jako šternberských poddaných byl ztrpčován vedle běžných robotných povinností, vrchnostenských dávek a plateb, mimořádnými povinnostmi, neúrodou a drahotou, živelnými pohromami a válečnými událostmi.Tragicky se dotkly Bílčic v 2.polovině 15.století česko-uherské války. Již v roce 1715 postihla Bílčice morová epidemie, které podlehla řada obyvatel. V roce 1778 byla obec hlavním stanem císařské armády. Již v roce 1852 vznikla v této zemědělské obci váznamná textilní továrna. Vedle této továrny byly v obci také mlýny a pily a v okolí lomy. Od roku 1949 patří obec k okresu Bruntál. Součástí Bílčic je malá zemědělská obec Májůvka. První písemná zmínka je z roku 1397, kdy byla obec připsána  k hradu Šterneku. Dříve čistě  německá obec se zákupní rychtou připadla roku 1692 ke karloveckému panství. V roce 1865 byla poničena požárem.

Asi 3 km východně od obce se nalézají zbytky hradu Šternek, který byl založen pány ze Šternberka. První písemná zmínka je z roku 1397. Hrad je již od roku 1561 zmiňován jako pustý. na zalesněném území jsou patrny zbytky příkopů a valů. Zbytky zříceniny jsou mimo turistické trasy pěší i cyklotrasy. V obci byla přádelna lnu, tkalcovna, mlýny, pily, lom.
Dalším objektem k navštívení je jednolodní pozdně barokní farní kostel sv.Markéty z let 1781 - 1782, na elipsovitém půdorysu se severní sakristií a západní hranovitou věží. Interiér je členěný dvěma pilíři na tři pole, pruskáklenba a lunety.Úpravy na tomto díle probíhaly v 19. stolůetí.
Třetí zajímavou stavbou  v obci je budova staré školy. jedná se o přízemní, volně stojící , pozdně barokní budovu z konce 18. století s jednoduše řešeným průčelím zdobeným pouze profilovanou římsou. na objektu je částečně břidlicová střecha a masivní dřevěná zvonička.

V obci končí cyklotrasa č.6152, která začíná v Dětřichově nad Bystřicí a vede přes Panské Louky až do Bílčic.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bílčice (obec) Bruntál
obec, osada Bělčice (obec) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)