Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vranov (obec) [4424]



První zmínka o Vranově pochází z roku 1365, kdy příslušel postupněk panství Ronovskému, Novohradskému a Pozořickému. Podle legendy zde Vilém, moravský zemský maršál, po nabytí zraku z vděčnosti za zázračné uzdravení postavil kostel.

V roce 1562 je ve Vranově doložena existence dvou kostelů: kostela Matky Boží a farního kostela svaté Barbory. Kostel svaté Barbory byl v 18. století zbořen pro zchátralost. Na místě kostela Matky Boží z roku 1240, bylo v první polovině 17. století započato se stavbou nového barokního kostela Narození Panny Marie s hrobkou rodu Liechtensteinů, zbudovanou v 1/2 19. století.

Ke kostelu náležel i klášter řádu sv. Františka z Pauly, s velkou klášterní zahradou. V důsledku josefínských reforem byl klášter r. 1784 přechodně zrušen, později byl vrácen svému účelu a v současnosti tu řád Nejmenších bratří sv. Františka z Pauly buduje rozsáhlý objekt pro poutníky a kněze - "Mezinárodní duchovní centrum".
Vranov je už od 15. století známým poutním místem. U kláštera a u okolních cest byl postaven soubor sakrálních staveb jako například boží muka, kapličky a další drobné památky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vranov (obec) Tachov
obec, osada Vranov (obec) Benešov
obec, osada Vranov (obec) Brno-venkov
město, městys Vranov nad Dyjí (město) Znojmo



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)