Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Trutnov » pevnost, opevnění » Dělostřelecká tvrz Stachelberg - Babí (opevnění)

Dělostřelecká tvrz Stachelberg - Babí (opevnění) [44230]

Kulturní památka (KP)


Co u nás najdete 

V areálu tvrze se nachází:

  1. Prohlídková trasa s průvodcem
    (expozice v pěchotním srubu, rozsáhlé podzemí)
  2. Základové desky pevnostních objektů
  3. Zákopy z r. 1938
  4. Začátek naučné stezky "Opevněné Trutnovsko"
  5. Občerstvení s posezením
  6. Altán
  7. Vyhlídka

Stachelberg tvořil součást pohraničního opevnění proti hitlerovskému Německu. Byl rozestavěn v říjnu 1937 jako největší československá dělostřelecká tvrz a jedna z největších pevností svého typu v celosvětovém měřítku. Jeho výstavbu přerušila mnichovská dohoda a odstoupení pohraničí Německu v říjnu 1938. Měl mít 12 objektů (bunkrů) spojených rozsáhlým podzemím. Za necelý rok výstavby se podařilo vylámat podzemní prostory a na povrchu vybetonovat jeden bunkr.

1.Prohlídková trasa s průvodcem

Její součástí je pěchotní srub T-S 73 s vojensko-historickou expozicí, unikátní rozestavěné podzemí pevnosti  a vyzbrojený objekt lehkého opevnění. Více o prohlídkové trase »

2. Základové desky pevnostních objektů

Jedná se o dva rozestavěné pěchotní sruby (T-S 72 a T-S 74). V létě 1938 bylo u obou z nich postaveno bednění a objekty připraveny k betonáži. Vzhledem k podpisu mnichovské dohody a odstoupení pohraničí k výstavbě srubů nedošlo a na staveništi zůstaly pouze jejich základové desky.

3. Zákopy z roku 1938

Na stachelberské tvrzi byl v létě 1938 vybudován rozsáhlý systém polního opevnění. Skládal se z bojových a spojovacích zákopů a palebných postavení pro kulomety. Část tohoto systému je opravena a zpřístupněna veřejnosti. Fotogalerie »

4. Naučná stezka „Opevněné Trutnovsko“

Všechny uvedené atraktivity v areálu pevnosti Stachelberg propojuje cesta s řadou informačních panelů. Z ní vychází 7,5 km dlouhá naučná stezka „Opevněné Trutnovsko“ – viz stránka Naučná stezka. Více o naučné stezce »

5. Občerstvení s posezením

Občerstvení je umístěno v těsné blízkosti pěchotního srubu s expozicí. Funguje          ve dnech, kdy je otevřena pevnost, a to v období hlavní turistické sezóny od počátku května do konce září. V nabídce jsou teplé a studené nápoje (pivo, pito, limo, čaj, káva, tvrdý alkohol), rychlá teplá jídla (párek v rohlíku, klobásy, bramboráky, hranolky apod.). Občerstvení je otevřeno v době od 11 do 16 hod.

6. Altán

Dřevěná zastřešená stavba v těsné blízkosti pěchotního srubu s expozicí. Slouží potřebám spolku Stachelberg, během otvírací doby na pevnosti je však plně k dispozici návštěvníkům – zejména jako úkryt před deštěm. Zároveň si zde návštěvníci mohou rozdělat oheň (dřevo je v altánu) a připravit jídlo (opéci párky, klobásy, maso apod.). V případě zájmu může altán v odpoledních a večerních hodinách sloužit různým skupinám a organizacím k pořádání akcí a posezení - v altánu je udírna, v sezóně je k dispozici WC. Takovéto akce je možno dojednat s vedením Občanského sdružení Stachelberg, tel.: 773 330 378,  731 629 531,  776 172 350.

7. Vyhlídka

Návrší Stachelbergu poskytuje nádherné výhledy do okolní krajiny – od Vraních hor na východě, přes Bor, Hejšovinu, Králický sněžník, Jestřebí hory a Orlické hory na jihu až po Zvíčinu na západě. Na výhledech je k dispozici panoramatický náčrt terénu s názvy jednotlivých pohoří a kót.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)