Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vlasatice (obec) [4421]



Obec se rozkládá na západě mikroregionu i okresu na území velkém 2 294 ha a jeho významnou část 214 ha tvoří Novoveský rybník a Křížový rybník, které jsou napájeny Olbramovickým potokem a říčkou Miroslavkou. Nadmořská výška obce je 183 m n.m., v roce
1999 zde žilo 842 obyvatel. První zmínka o obci Wassaticz (později Wlasaticze, německy (Wostitz) je z roku 1276, kdy patřila k dolnokounickému klášteru.

Mezi kulturní památky patří fara, zmiňovaná již ve 13. stol, kostel sv. Jana Křtitele a socha sv. Jana Nepomuckého a sv. Floriána z doby baroka. Do seznamu je zapsána rovněž kaplička sv. Antonína směrem na Pohořelice. Kdysi hospodářskou prosperitu Vlasatic dokládá i zámeček, který byl původně tvrzí majitelů ze 16. století s barokní sýpkou a sklepem ze 14. stol., kam byly ukládány poddanské dávky.

V obci je dnes obecní úřad, pošta, knihovna, mateřská škola a úplná základní škola, i hasičská zbrojnice. Základní sortiment spotřebního zboží je nabízen v místní prodejně, dvě pohostinství
poskytují služby nižší úrovně. V obci nejsou poskytovány jiné služby obyvatelům, většina ekonomicky aktivního obyvatelstva vyjíždí za prací mimo obec a jenom malá část je zaměstnána v kdysi rozvinuté zemědělské výrobě.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vlasatice (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)