Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Syrovice (obec) [4401]



Histrorie   obce  sahá  podle archeologických nálezů hluboko do pravěku.  První písemná zmínka  je z  roku 1294.  Obec mívala trojí vrchnost: díl dolno- kounický, sokolnický  (sv. Anenský)  a  hájanský  (Starobrněnský).  Jednotlivé  části měly svého rychtáře, purkmistra a  pečetě.  Když bylo poddanství zruše- no, spojily se všechny  tři  díly v jednu katastrální a politickou obec.

Syrovice  jsou rodiště rytířského rodu Sekorů ze  Sekenberka.  Tomáš Jan dosáhl v roce  1733  českého šlechtictví  a v roce 1734 dne 14. dubna byl přijat do rytířského stavu v českých zemích. Velmi pěkná kulturní památka v Syrovicích je farní kostel svatého Augustina, který stojí na kopci  a je  významnou  dominantou  celé  obce.  

Původní kaple  byla postavena v roce 1775 Marií Cecílii ze Sekenberka.  V roce 1862 byla původní kaple rozšířena o dvě boční kaple do současné podoby o dvě boční kaple  půdorys  kostela  má  tedy dnes podobu  kříže.  Památkově chráněnými objekty obce jsou kříž u kostela z roku 1770, socha sv. Jana Nepomuckého stojící u kostela z roku 1771 a Boží muka z roku 1760 v níž bývala socha sv. Šebestiána.  

V obci jsou v současnosti tři obchody se smíšeným  zbožím  a s běžným  sortimentem, restaurace a bistro, pošta a autobusové spojení do Brna, Ivančic, Židlochovic a Jezeřan-Maršovic. Vzdělání a výchovu poskytuje základní škola 1-5 ročník a mateřská škola. Do těchto škol chodí i děti z okolních obcí Sobotovic  a  Ledců.  V budově  obecního úřadu je umístěna knihovna. Spolková činnost  má v obci dlouholetou tradici v Moravské hasičské jed- notě, Mysliveckém sdužení, Svazu vinařů a TJ Sokol. Nově bylo založeno Mateřské centrum Rozinka,  které sdružuje především maminky na mateřské dovolené.  Občané Syrovic jezdí za zaměstnáním  a  do  škol vyššího stupně hlavně do Brna. V místě poskytuje pracovní možnosti firma Hama s.r.o., Agrofarma Syrovice, školy, obchody a stále se rozvíjející síť podnikatelů. O zdraví občanů pečují obvodní lékaři zdravotního střediska v Rajhradě a  poliklinika v Židlochovicích, kteří jedenkrát v týdnu zajíždějí i do naší obce.  

Obec leží 17 km jihozápadním směrem od  Brna v rovinatém  kraji  zemědělské a  vinařské oblasti. Bobravská vrchovina je  součástí Brněnské  vrchoviny.  Nejvyšší  Lipová hora  (478 m n. m.)  ležící na jih od sníženiny mezi Brnem a  Kuřimí je  tvořena vyvřelinami  brněnského plutonu.  Zbyvající části krajiny tvoří tektonicky rozlámané paroviny s epigenetickými údolími Svratky, Bobravy a Jihlavy. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Syrovice (obec) Brno-venkov
obec, osada Nové Syrovice (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)