Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Sentice (obec) [4390]



Obec Sentice leží v Boskovické brázdě, v údolí směřujícím od severovýchodu k jihozápadu. Členité svahy, kryté lesem, patří k pahorkatině brněnského masivu. Vrcholy zalesněných svahů, jimiž je obec obklopena, mají výšku 370 až 400 m n.m.
Celková katastrální výměra obce je 9,27 km2. Obec má 189 domů, z nichž 140 je trvale obydlených, osatní slouží k rekreačním účelům. Trvale zde žije téměř 500 obyvatel. Obec Sentice sousedí s obcemi Hradčany, Čebín, Chudčice, Veverská Bítýška, Lažánky, Heroltice a Březina. Nejbližším městem je Tišnov, který se nachází cca 5 km severozápadně od obce.
O Senticích se z písemných pramenů poprvé dovídáme v roce 1358. Od roku 1519 patřily Sentice k hradu Veveří. V obci v minulosti stála tvrz. Zanikla asi v druhé polovině 15. století za válek česko - uherských. Sentická obecní pečeť se používá od roku 1694. Má ve znaku dvě zkřížené kosy a nápis „GEDYNA SEMTYCE“. První mapa obce byla vytvořena v roce 1826, a to pod názvem „Ortsskitze der Gemeinde Sentitz”.
Ve středu obce se nachází pomník obětem I. a II. světové války. Je zde také škola, do které chodí žáci prvního a druhého ročníku. Součástí školy je mateřská škola.           
Centrem kulturního a sportovního dění je místní Sokolovna. Ke sportovnímu vyžití slouží lesní hřiště „Na Horce”. Hojně navštěvována je obecní knihovna. V obci dobře pracuje Sbor dobrovolných hasičů, který vznikl v roce 1898 a Svaz zahrádkářů. Je zde prodejna smíšeného zboží „U Kubíčků”, pohostinství „U Malých” a “U Růženky”. Pýchou obce je malý pivovar pana Jelínka, ve kterém se vaří světový unikát, medové pivo „Kvasar”.
Obec svojí polohou nabízí výlety do lesnatého okolí a krásné výhledy na řeku Svratku, která tvoří katastrální hranici v západní části obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Sentice (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)