Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » hřbitov, pohřebiště, hrobka » Židovský hřbitov - Hoštice (hřbitov)

Židovský hřbitov - Hoštice (hřbitov) [43876]

Kulturní památka (KP)

Navštivte Virtuální hřbitov a zavzpomínejte na ty, kteří spoluvytvářeli dějiny. Podílely se svou měrou na tom, jak obec či město vypadá dnes.

Židovské osídlení vzniklo v obci před rokem 1724. Rozloha hřbitova je 543 m. Nejstarší dochované památky pocházejí z 18. století. Židovská obec byla v Hošticích zrušena na základě zákona z roku 1890 a to v roce 1899. Tři židovské domy se synagogou stávaly severně od návsi. Synagoga byla zbořena někdy kolem roku 1904.

Židovský hřbitov je ojedinělou, zajímavou a cennou kulturně historickou památkou, jež je významným a pro starší dobu často jediným dokladem života židovské obce (zejm. nápisy na náhrobcích, které v době barokní tvoří zvláštní druh příležitostné hebrejské poezie). Hřbitov v Hošticích se nachází na typicky odlehlém místě SZ směrem od obce. Na hřbitově se zachovaly převážně náhrobky z 18. a 19. století. Hodnotné jsou nejen jednotlivé náhrobní kameny, ale soubor jako celek s patrným vývojem a proměnou typu židovského náhrobku do baroka po novověk.

Židovský hřbitov je situován SZ směrem od obce Hoštice, asi 1 km. Hřbitov se nachází při staré cestě do Strunkovic, která je již dnes zrušená, v místě zvaném "U Židova". Hřbitov je ve svahu, na okraji lesa pod Kalným vrchem. Hřbitov obdélného půdoyrsu je ohraničen ohradní zdí, na SZ straně s mezerou pro uzavření hřbitova dveřmi.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)