Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Břeclav » Boží muka, kříž, kaplička » Litinový kříž - Jevišovka (kříž)

Litinový kříž - Jevišovka (kříž) [43829]

Kulturní památka (KP)

Prostý litinový kříž řazený spíše ke starším typům byl v roce 1876 vztyčen na místě staršího kamenného kříže. Archivně doložený doklad výměny křížů.

Farář Josef Nehůdek žádal 26. června 1876 konzistoř o povolení požehnat nový železný polní kříž na místě starého kamenného, který byl zničen vichřicí. Nebylo ho možné opravit, protože kříž už nedržel s figurou. Byl složen v rohu na hřbitově. Ke zhotovení nového kříže neexistuje žádný speciální fond, ani se nepodařilo najít žádného dobrodince, který by to zaplatil. Jedna stará vdova se nabídla, že pořídí nový kříž, který by se postavil na původní kamenný podstavec, ale půjde o kříž železný. Je ochotna složit 20 zlatých jako kapitál na jeho údržbu. Žádala konzistoř, aby mu sdělila, jak má naložit se starým křížem, zda se kámen ze starého kříže může použít na profánní účely, a jak postupovat u figury Ukřižovaného. Brněnská konzistoř povoluje 6. července 1876 benedikci. Kapitál na údržbu kříže musí být zaznamenán v kostelních účtech. Co se týká dotazu faráře, jak naložit se zbytky starého kříže, snad by některé věřící mohlo pohoršit, kdyby se kámen prodal k profánním účelům. Soška Spasitele se musí z kříže sejmout a uchovat na nějakém řádném místě. Úlomky by se snad daly použít při opravě kostela, ke zřízení podstavce nějakého nového kříže apod.

Na nízké čtvercové základně se zvedá hranolový sokl, rozdělený na dolní nižší část s okosenými horními hranami a horní část zakončenou vyloženou pravoúhlou římsou. Na římse se tyčí litinový kříž s rozšířenou patkou a s jetelovým ukončením břevna a vrcholu. Na kříži spočívá Kristovo tělo s rozevlátou bederní rouškou.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)