Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Valtrovice (fara) [43689]

Kulturní památka (KP)

Na návsi výrazně situovaná barokní architektura farní budovy s hospodářským zázemím reprezentující zajímavý příklad menší venkovské fary z poloviny 18. století. Představuje hodnotnou stavební památku.

Stavební soubor fary a jejího hospodářského zázemí celkového půdorysu do tvaru písmene U soustředěný kolem uzavřeného lichoběžníkového dvora, jehož jižní stranu vymezuje novodobý hospodářský přístavek přiléhající k zastavbě sousedního stavení. Dvoukřídlá přízemní budova fary půdorysu do L má vnější střídmě řešená průčelí členěna lizénovými rámci a korunní římsou. Východní vstupní průčelí je šestiosé, prolomené pravoúhlými okenními otvory opatřenými lištovými šambránami a profilovanými parapetními římsami a ve 4. ose pravoúhlým vstupem rovněž rámovaným lištovou šambránou. Dřevěné kastlové okenní výplně jsou dvoukřídlé, šestitabulkové s větracími okénky. Severní průčelí fary je čtyřosé, prolomené identicky řešenými okenními otvory a výplněmi jako u východního průčelí.

Na severní křídlo fary v ose navazuje přízemní dvoukřídlá hospodářská budova půdorysu do tvaru L. Severní hospodářské křídlo – stodola - má při faře průjezd od dvora, vjezd je pravoúhlý, uzavřený dvoukřídlými prkennými vraty, západní křídlo tvoří chlévy. Vnější průčelí hospodářských křídel z cihlového tence olíčeného zdiva členěného profilovanou korunní římsou jsou prolomena nepravidelně rozmístěnými drobnými okenními otvory převážně obdélných tvarů a na západní straně pravoúhlým vstupem. Východní křídlo fary má střechu valbovou, severní sedlovou, hospodářská křídla jsou kryta sedlovými střechami. Střešní krytinou je taška bobrovka.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)