Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » Boží muka, kříž, kaplička » Poklona - Jaroslavice (poklona)

Poklona - Jaroslavice (poklona) [43670]



Poklona se nalézá v jihozápadním cípu obce Jaroslavice, na travnatém pásu u silnice. Poklona vyrůstá z obdélníkové základny vložené mezi podezdívky plotů. Průčelí je členěno parapetní římsou, nad níž je prolomena hluboká nika s půlkruhovým záklenkem, uzavřená skleněnou výplní v dřevěném rámu. Nad nikou je zdůrazněný klenák a po bocích niku lemují pilastry.

V dolní části pod římsou je fasáda členěna obdélnou horizontálně orientovanou vpadlinou, do níž je vložena destička s nápisem. Průčelí je završeno vyloženou profilovanou římsou a trojúhelníkovým štítem. Boční fasády jsou členěny mělkými výklenky se segmentovým závěrem. Poklona je kryta sedlovou střechou s kovovým křížem ve vrcholu.

Pod nikou zděné poklony umístěna novodobá mramorová deska s německým nápisem v kapitále. ERRICHTET ZU ELIERE DER/ SCHMERZEN MARIA VON/ DEN EHELEITEN FRANZ UND/ ELISABETH FREISINGER/ IM JAHRE 1894/ RENOVIERT 1995 von/ FRANZ u. ANNI/ PELZER// Ve spodní soklové části se dochovaly dvě starší kamenné desky s německými nápisy v novověké minuskule. Vlevo: Errichtet zu Ehre der/ Schmerzen Maria von/ den Eheleiten Franz und/ Elisabeth Freisinger/ im Jahre [1894]// Vpravo: [Gewidmet zur Ehre der]/ [Schmerzen alle. Muter]/ [Gottes von ---]/ [ ---189.] //


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)