Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » kostel, kaple, synagoga » Kaple Panny Marie Pomocné - Ječmeniště (kaple)

Kaple Panny Marie Pomocné - Ječmeniště (kaple) [43619]

Kulturní památka (KP)

Sakrální stavba pozdně barokních forem. Poslední stojící objekt ze zaniklé hraniční osady Ječmeniště (Gerstenfeld), jež byla po roce 1948 zlikvidována.

Přibližně orientovaná kaple obdélného půdorysu s odsazeným půlkruhovým závěrem kněžiště krytá sedlovou střechou přecházející nad závěrem do tvaru poloviny kuželu. Západní štítové a obě boční průčelí člení nízký sokl, z něhož vyrůstají na každém z uvedených průčelí dvojice pilastrů mírně odsazené od nároží; pilastry mají na západním průčelí hlavice kompozitní, na bočních průčelích římsové. Pilastry přitom nenesou vyloženou profilovanou korunní římsu, která ukončuje stěny průčelí o něco výše. Nad korunní římsou na západním průčelí krytou pultovou stříškou se dvěma řadami tašek bobrovek se vypíná nad hřeben střechy převýšený konvexně-konkávně tvarovaný štít, původně po stranách sevřený hranolovými pilířky nesoucími nízké jehlancové nástavce (v současnosti je dochovaný pouze levý sloupek).

Západní štítové průčelí je uprostřed prolomeno pravoúhlým vstupem, který je po posledních stavebních úpravách osazen kovovými dvoukřídlými vraty. Původní architektonické členění plochy supraporty je zničené kromě dochovaného klenáku a dvou diagonálně vedených úseků štukového frontonu sbíhajících se u niky zaklenuté konchou. Boční průčelí jsou na obou stranách prolomena půlkruhově zaklenutými okenními otvory (nyní zaslepenými) lemovaný profilovanými šambránami, obemykajícími též nevýrazné parapetní římsy. Půlkruhový závěr je hladký, členěný pouze nízkým soklem a korunní vyloženou profilovanou římsou. Na jižní fasádě jsou patrné torzálně dochované slunečné hodiny. Z historické fotodokumentace je patrné, že z hřebene střechy u štítu původně vystupoval hranolový sanktusník ukončený římsou a jehlancovou střechou. Stěny sanktusníku byly prolomeny půlkruhově zaklenutými okénky. Vnitřní prostor kaple je plochostropý. Na bočních stěnách, v místech zazděných oken, jsou dochovány v současnosti špalety niky s půlkruhovými záklenky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)