Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Ořechov (obec) [4358]



Obec Ořechov se nachází 15 km jihozápadně od Brna. Aktuální počet obyvatel k 31.12.2008 je 2400. Katastr obce má 1969 hektarů zemědělské a lesní půdy. Dnešní Ořechov vznikl sloučením tří dříve samostatných obcí – Ořechova, Ořechoviček a Tikovic. Před druhou světovou válkou měly tyto tři vesnice asi 3000 obyvatel a stálo zde 641 domů. Nyní jich je 750 včetně bytových domů. Ořechov má 30 ulic. Nadmořská výška obce je 312 m. Z Ořechova vedou výpadové silnice na Nebovidy, Hajany, Mělčany, Silůvky a Syrovice. První dvě vedou do Brna, další do Dolních Kounic, Ivančic a Rajhradu.

Ze severovýchodní, severní a severozápadní strany obec lemují smíšené lesy, kterými protéká řeka Bobrava. Podél Bobravy vede turistická stezka. Tato část ořechovského katastru je součástí Bobravské vrchoviny, která je předhůřím Českomoravské vrchoviny. Na řece Bobravě dodnes stojí 4 mlýny, které byly až do roku 1948 v provozu. O Spáleném mlýně je písemná zmínka už z roku 1378. Celá tato oblast byla Okresním úřadem Brno-venkov vyhlášena jako chráněné území.

Obyvatelům Ořechova a spádových obcí Silůvek, Prštic, Hajan a Nebovid slouží ordinace praktické lékařky, dětská, gynekologická, dvě ordinace zubní a lékárna.Všechny tyto služby jsou soukromé. V Ořechově je šest prodejen s potravinami a tři restaurace.

Pro veřejnou tělovýchovnou činnost slouží dvě tělocvičny – jedna tělocvična je ve škole a druhá v Orlovně.Dále je zde stadion pro místní fotbalový klub FC Ořechov. Sokol Ořechov provozuje tenisové kurty v tzv. Rybníčkách. Je zde také nově vybudovaný areál Petang – klubu. Pod hlavičkou Orla dosahují úspěchů ořechovští šachisté.

Známí jsou ořechovští ochotníci, kteří pod názvem Ořechovské divadlo vystupují po celé republice a na divadelních přehlídkách již byli několikrát vyznamenáni.

Činný je hasičský sbor, myslivecký spolek, organizace zahrádkářů, chovatelů a včelařů. Myslivecký spolek vlastní střelecký a zábavní areál s chatou.

V budově obecního úřadu je pošta. Na 1328 hektarech zemědělské půdy hospodaří Agro, a.s. Ořechov. Motoristům slouží v obci benzínová čerpací stanice s celodenním provozem. V letech 1992–2005 byl v obci vybudován plynovod, vodovod a kanalizace s čističkou odpadních vod.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Ořechov (obec) Brno-venkov
obec, osada Ořechov (obec) Jihlava
obec, osada Ořechov (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Ořechov (obec) Uherské Hradiště
obec, osada Velký Ořechov (obec) Zlín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)