Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Omice (obec) [4356]



Vesnice se nachází západně od Brna, na 16°27´6" východní délky a 49°10´12" severní šířky, v nadmořské výšce 380–390 m. Kostel je ve výšce 387 m. Obec je situována na kopci nad údolím říčky Bobravy, která se táhne v celkové délce 35 km s povodím 186,6 km a vlévá se do Svratky nad Rajhradem. Údolí Bobravy je na pravém břehu tvořeno kopcem Bučínem, který se táhne od Tetčic na jihovýchod po způsobu hřbetu v délce 7 km. Nejvyšší výšky dosahuje nad Tetčicemi a to 444 metrů nad mořem. Svah Bučína je veskrz k Bobravě zalesněn. Myslivna na Bučíně proti Omicím je ve výšce 443 metrů nad mořem.

Z geologického hlediska se na tomto uzemí nachází žula, granodiorit, diorit. Zemědělská půda je mělká a kamenitá, písčito-hlinitá. Na tomto podkladě spočívají miocenní usazeniny a spraše. Okrajové části území jsou zvrásněny hlubokými úzkými údolími vodních toků, které byly vytvořeny v čtvrtohorách. Většina půdy, která se obdělává v okolí obce, je nižší bonity. Výjimku tvoří pouze pozemky, které se nacházejí pod železničním nádražím v trati zvané Rybníky.

Velmi zajímavý objev učinil pan Diviš v roce 1993, kdy ve výkopu pod samoobsluhou v ulici Studýnka objevil sedimenty, které nasvědčují, že v těchto místech bouřilo moře. Stáří této po stránce paleontologické velmi bohaté mikrofauny se může odhadovat na cca 16,5 milionů let. Takže Omice byly součástí spodnotradenského moře s normální slaností a teplotou subtropickou až tropickou.

Skoro ze všech stran se musí do Omic jít do kopce. Z těchto důvodů jsou Omice od sousedních obcí poněkud odříznuty. Jedinou přístupovou cestou v minulosti byla lesní cesta od hájenky do ulice Studýnka. K usnadnění dopravy byla do Omic v letech 1904 až 1905 od okresní silnice tetčicko-střelické zřízena serpentinovitá odbočka v délce 2 km. Z počátku byla vystavěna jen na okraj vesnice a další prodloužení přes vesnici až k sousednímu Troubsku bylo provedeno až ve válečném roce 1915, čímž obec nabyla přímého spojení s Brnem. Okraje silnice byly osázeny třešňovými stromy. Při stavbě silnice, v prvé etapě, byl skosen život 16 leté Anastázie Křížové, která pro svoji bystrost a milou povahu byla všemi sourodáky oblíbená. Následkem neopatrného podkopání břehu dne 16. srpna 1905 byla zasypána sesutou vrstvou hlíny a ihned usmrcena. Smutnou událost připomíná kříž, postavený rodiči zasypané proti místu neštěstí.

Ode vsi asi ¾ hodiny severním směrem probíhá státní silnice z Brna k Jihlavě, vybudovaná v předposledním desetiletí 18. století za císaře Josefa II., takže se této silnici ještě ve 20. století říkalo mezi obyvatelstvem „císařská silnice“. Nyní v těchto místech probíhá dálnice. Vůkol bohaté státní lesy rosického velkostatku pěknými partiemi a příjemné prostředí vesnice lákalo četné výletníky, kteří procházívali tudy ze střelického nádraží do kraje Pohádky máje a na památný hrad Veveří. Jehličnaté a listnaté polesí je také oblíbeno houbaři. Z vesnice rozevírá se, od prvních dnů jarních až po podzimní bohaté barvy, krásný pohled do živé přírody.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Omice (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)