Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Ochoz u Brna (obec) [4353]



Dějiny Ochoze už v minulosti poutaly pozornost vlastivědných pracovníků a historiků pro její velké dědictví v přírodě, které dodnes není zcela probádáno. Zde, v jeskynních útvarech už v dávnověku pulsoval život, který se postupně přenesl až do civilizovanějších forem, s nimiž začíná historie našich předků. Vlastní dějiny dob minulých jsou poprvé podchyceny v roce 1237 pokud jde o územní hranice Ochoze a v roce 1254 o Obce.

První písemná zmínka o obci Ochoz tedy pochází z roku 1237. Král Václav Přemyslovec a jeho bratr markrabě moravský Přemysl Přemyslovec v měsíci dubnu dostali se do sporu o zahájení nadvlády na Moravě a neúčasti markraběte Přemysla v boji proti knížeti Fridrichovi Rakouskému. Spor vypukl válkou, když král Václav obsadil v dubnu Brno. Válčilo se v měsíci květnu, červnu a červenci. Mnoho krajů utrpělo v krvavém boji, mnohé vesnice byly zničeny.

V této době žádá klášter Zábrdovický papeže Řehoře IX. o prohlášení svých statků a 24 vesnic a jiného zboží, o uznání nároků právních i církevních. Tím pro ostatní světské feudály je tento majetek nedotknutelný. V tomto seznamuje i Ochoz mezi statky, i když tehdy představovala jen několik domů. Papež dne 27. září 1237 urychleně stvrzuje smlouvu, jež se stává základní písemnou listinou založení Ochoze. Vojna končí mezi bratry koncem roku 1237. Mír mezi nimi ujednal král uherský Béla IV. Řím, i když nic nevěděl o velikosti vesnic, toto potvrdil. Tím zároveň donutil, aby klášter investoval do Ochoze, do výstavby dvora, kaple, rybníka i jinak a zvýšil výtěžky z vesnice.

Katastrální území obce Ochoz u Brna leží 10 km severovýchodně od Brna. Výměra katastru je 1.454 ha. Katastr obce se rozprostírá ve vyjímečné přírodní oblasti rozsáhlých lesních komplexů jižní části Drahanské vrchoviny, částečně na území CHKO Moravský kras. Členitý reliéf i existence významných krasových jevů skýtají celoročně značné možnosti pro vyznavače turistiky a krátkodobé rekreace v lesích. Jedná se o obec s kvalitním životním prostředím, která plní funkci ubytovací. Obec sousedí s obcemi Kanice, Hostěnice a Březina. Obcí prochází důležitá silniční komunikace spojující Brno s Jedovnicemi.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Ochoz u Brna (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)