Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Markéty - Přímětice (kostel)

Kostel sv. Markéty - Přímětice (kostel) [43471]

Kulturní památka (KP)

Kostel sv. Markéty ve Znojmě – Příměticích Stál již v 1. čtvrtině 13. století. Ze středověké stavby je dochováno gotické kněžiště kostela. Roku 1730 byla na jižní straně zbudována kaple sv. Barbory jako 2. Loď a 3 průchody spojené s kostelem. Po požáru r. 1794 byl a kaple odbourána a klenba chrámové lodi obnovena v soudobém stylu. Ve 2. pol. 19. Stol. Byla na jižní straně presbytáře přistavěna sakristie s oratoří a 2x přestavbami změněna podoba střechy kostelní věže.

Fara zde byla zřízena r. 1220 správcem znojemského hradu Jimramem a duchovní správa svěřena premonstrátskému klášteru ve Znojmě – Louce. Po jeho zrušení 29.7.1784 přešel patronát na moravský náboženský fond a pak roku 1789 na hrabata Ugarte, kteří získali přímětický statek, nově vytvořený z částí bývalého majetku kláštera v Louce, kláštera klarisek a Jezuitské koleje ve Znojmě. Z louckých administrátorů přímětické fary proslul přírodovědec světové pověsti P. Dr. Prokop Diviš, který zde působil v letech 1736 – 1765. Jemu je věnován památník před kostelem. Farní budova byla místem jednání o příměří po porážce Rakouska Napoleonem v bitvě u Znojma 11.7.1809. Kolem kostela býval hřbitov pro celou farnost, kterou tvořily obce: Přímětice, Hluboké Mašůvky, Mramotice, Kasárna, Kravsko a Kuchařovice. Hluboké Mašůvky se r. 1860 staly samostatnou farností.

Svatostánek s ozdobnou stěnou v průčelí je italská pseudogotická práce ze dřeva z r. 1884.Oltřář z vračanského mramoru z r. 1980. Velký kříž v presbytáři lidová barokní práce z měšťanského domu v mikulášské ulici ve Znojmě. Socha patronky kostela sv. Markéty, mučednice, svatostánek a 2 adoranti ve výklenku na pravé straně – barokní řezby snad ze školy Winterhalterovy. Sochy sv. Jana Nepomuckého a Floriána jsou lidové barokní, starého data je rovněž kazatelna. Zastavení křížové cesty jsou dřevořezby od J. Floriána ze Staré Říše z r. 1976. Varhany z r. 1913, později přestavěné a doplněné na 14 rejstříků. Na věži jsou 3 zvony z let 1921 a 1956.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)