Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Neslovice (obec) [4346]



Neslovice leží ve vzdálenosti dvacet kilometrů na jihozápad od Brna, na okraji přírodního parku Bobrava ve výšce 338 m nad mořem. První písemná zmínka o obci je z roku 1342. Osudy Neslovic byly vždy spojeny s Dolními Kounicemi; dlouho byly vlastnictvím tamního kláštera Rosa coeli, posléze je koupil Jiří Žabka z Limberka, pán na Kounicích.

Na starší pečeti je nápis "CERKIT. DIEDIN. NESEVOWICZE" a znak: hrozen a vinařský nůž. V dřívějších letech se pěstovala v obci ve velkém rozsahu vinná réva.

Obec citelně zasáhla třicetiletá válka. Z původních jednatřiceti domů jich zůstalo osídleno jen čtrnáct. Počet obyvatel se postupně zvyšoval, kromě zemědělců zde žilo hodně horníků a prosperoval i obchod se stavebním dřívím. V současnosti má obec 830 obyvatel.

Pozdně barokní kostel Narození Panny Marie byl postaven v letech 1782-1784. Na vyvýšeném místě uprostřed obce stojí klasicistní kaple sv. Gottharda a Floriána z počátku 19. století. A vedle ní se nachází pomník obětem první světové války.

V obci je pětitřídní základní škola a dvě třídy mateřské školy. Školní budova byla postavena v roce 1805.

V Neslovicích se narodil spisovatel a publicista, hlavní redaktor Moravské Orlice A.H. Sokol (1847 - 1889), který zde čerpal náměty pro své knihy Tvrdé palice a povídky Z doby komety.

Směrem k Hlíně bylo při archeologických průzkumech odkryto rozlehlé sídliště z doby mladšího paleolitu.

V uplynulých deseti letech byly opraveny kostel a kaple na návsi, školní budovy a byly postaveny dva bytové domy. V obci jsou celkem tři nová hřiště. Na obecním úřadě je veřejná knihovna a klubovna pro mládež. Od roku 2002 provozuje obec prodejnu se smíšeným zbožím.

V obci se koná již tradičně celá řada kulturních akcí. Mezi nejvýznamnější patří Florianská pouť v květnu a rozmarýnové hody v září.

Přírodní park Bobrava, který těsně přiléhá k obci je protkán celou řadou značených i neznačených turistických tras a po celý rok láká k výletům pěší i cyklisty.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Neslovice (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)