Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Moutnice (obec) [4341]



První písemná zmínka o obci Moutnice pochází až z roku 1298. Podle historiků je však osídlení v této lokalitě mnohem starší. Rovněž gotické presbyterium farního kostela sv. Jiljí pochází ze 13. století. Severní část obce zvaná Rozařín vznikla parcelací vrchnostenského dvora v roce 1784. V roce 1951 došlo ke sloučení obou obcí pod společné označení Moutnice. V obci je obydleno celkem 310 domů a v nich žije 1120 obyvatel.

Až do druhé poloviny 19. století byly do Moutnic přifařeny nejen Rozařín, Jalovisko a Nesvačilka, jak je tomu dodnes, ale také v té době dvakrát větší Těšany. V letech 1872–77 působil na zdejší faře spisovatel P. Václav Kosmák.

Kromě kostela patří mezi historické budovy některá selská stavení, rozařínská zvonice (kaplička) z roku 1905, škola, která dostala svoji dnešní podobu v roce 1908 a orlovna postavená v roce 1946. Na orlovně jsou pamětní desky šesti příslušníků zahraničního protifašistického odboje.

Vzhledem k příslovečné úrodnosti polí moutnického katastru patřilo vždy mezi základní zdroje obživy zemědělství. Převážnou část pozemků v Moutnicích i v okolních obcích obhospodařuje akciová společnost Agro MONET, která má v Moutnicích své sídlo.

Většina práceschopného obyvatelstva je zaměstnána v nedalekém Brně. Obec je plynofikována, má veřejný vodovod i kanalizaci zakončenou čističkou odpadních vod. K vymoženostem patří místní rozvod kabelové televize a internetu včetně aktuálních informací na infokanálu.

Základní a mateřská škola se stará o děti od 3 do 11let. Kvalitní služby poskytuje také místní knihovna. Mezi zájmovými organizacemi je potřeba zmínit tři které nezapomínají na mladou generaci: Sportovní klub, Orel a Sbor dobrovolných hasičů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Moutnice (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)