Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » rezervace, přír.zajímavost » V Olších - Trboušany (rezervace)

V Olších - Trboušany (rezervace) [43409]



Jedná se o lužní porost s přiirozenou dfřevinnou skladbou. Rozkládá se v části údolní nivy občasného Trboušanského potoka v Olbramovické pahorkatinû, při severozápadním okraji obceTrboušany.

Podloží rezervace tvoří štěrky a písky ottnangu karpatské předhlubně, z části překryté pleistocenní spraší. Niva Trbou- šanského potoka je složená z kvarterních fluviálních usazenin. Vytvořily se tu převážně men- ší plochy typických (lokálně až zbahnělých) glejů a fluvizemí. Na tyto navazují v blízkém okolí typické hnědozemě na spraších (v severní části erodované).

V lužním lese dominují vlhkomilné dřeviny, zejména olše lepkavá (Alnus glutinosa), topol bílý (Populus alba), vrba bílá (Salix alba), v. křehká (S. fragilis) a jasan ztepilý (Fraxinus excelsior), mezi keři převládá bez černý (Sambucus nigra). V bujném bylinném podrostu dominuje kopřiva dvoudomá (Urtica dioica), hojně se vyskytuje třeba chmel otáčivý (Humulus lupulus) – liána šplhající do korun dřevin, a také některé v zemědělsky využívané krajině stále vzácnější druhy: blatouch bahenní (Caltha palustris) nebo přeslička bahenní (Equisetum palustre).

Ptáci jsou zastoupeni žluvou hajní (Oriolus oriolus), slavíkem obecným (Luscinia megarhynchos), lejskem šedým (Muscicapa striata) nebo krutihlavem obecným (Jynx torquilla).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)