Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Moravské Knínice (obec) [4340]



Obec Moravské Knínice se nachází asi 18 km severozápadně od Brna. Rozkládá se na mírném svahu v nadmořské výšce 268 m. Obcí protéká říčka Kuřimka. Výměra současného katastrálního území je 1239 ha. Obec je členem mikroregionu Kuřimka.
Doklady osídlení území obce pocházejí již ze starší doby kamenné. První písmená zmínka o obci je v listině z roku 1235, v níž papež Řehoř IX. vzal pod svou ochranu cisterciácký klášter v Předklášteří u Tišnova. Při této příležitosti papež zmiňuje obec Chieniz, která přináleží klášteru. V roce 1418 český král Václav IV. dává Knínice lénem Janu z Lomnice za jeho věrné služby. Přívlastek "Moravské" se objevuje až v roce 1437. V roce 1519 již celé Knínice patřily k panství veverskému.
O významu obce také svědčí existence obecní pečeti. Pečeť nese ve znaku podrývák, což je staré zemědělské nářadí sloužící ke kypření půdy a vinařský nůž. Tyto symboly byly použity i na současném znaku obce. 
Uprostřed obce stojí památkově chráněný kostel, zasvěcený svaté Markétě, pocházející z roku 1366. Při východním vjezdu do obce je malá kaplička svatého Jana Nepomuckého, postavená v roce 1856. Jižně nad obcí je památkově chráněná kaple sv. Cyrila a Metoděje vystavěná v roce 1862.
Nejstarším veřejným světským objektem byla původní budova školy, postavená v roce 1811. Při velkém požáru v roce 1860 však budova školy vyhořela spolu s celou řadou dalších domů v obci. Nová škola byla postavena v centrální části obce vedle kostela v roce 1882. Školní budova byla původně přízemní, v současné době má dvě nadzemní podlaží a podkroví. V obci je také mateřská škola postavená v šedesátých letech 20. století.
1. července 1980 byly Moravské Knínice spojeny s Kuřimí a ze samostatné obce se stala pouze kuřimská místní část. Tento stav trval až do 1. března 1990, kdy se Moravské Knínice staly opět samostatnou obcí.
V celém zastavěném území obce je vodovod, kanalizace, plynovod, televizní kabelový rozvod, telefon, veřejné osvětlení a místní rozhlas. V obci je restaurace, obchod se smíšeným zbožím, knihovna, sokolovna, hřiště pro kopanou, tenisový a voljbalový kurt. V lesíku za obcí je výletiště.
Od roku 1990 se v obci pořádají krojované markétské a martinské hody.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Moravské Knínice (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)