Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Moravské Bránice (obec) [4339]



Vznik Moravských Bránic je dosud zastřen rouškou tajemství. Výklad o jejich založení není jednotný. První zmínka se podle kodexu českého datuje do roku 1173. Jde o falzum ze 14. století, kde se píše, že Vílém z Polan daroval ženskému premostrátskému klášteru Rosa – coeli v Dolních Kounicích založenému roku 1181 se souhlasem své manželky Žofie a syna Svatoslava tři vesnice: Kounice, Mělčany a Bránice. V textu není uvedeno které. Za legendu je též považován rok 1185, který se váže k bitvě u Loděnic. Nejpravděpodobnější je písemná zmínka o vzniku obce v roce 1276 dle kodexu moravského.

Obec Moravské Bránice leží v kotlině obklopené okolními kopci dosahujícími výšky až 380 m nad mořem. Pod obrysy Karlovy hory se rozkládají vinice. Hlínská vrchovina přechází na severozápadě v Bukovinu a na západě v kopec zvaný Kalce. V jejich dolní části byly v druhé polovině 20, stoletá založeny vinice. Západně od obce vede polní cesta ke Komořině s dubovým porostem, s pozoruhodnou květenou a vzácnými druhy hmyzu. Území patří k brněnskému vyvřelému masivu, který se vytvořil v prvohorách. Horninami jsou žuly, diority a granodiority. Geologové zde objevili dosud nepopsanou kru erolánu se vzácnými krystaly vesuviánů a hesonitů. Pod Komořinou v hlubokém údolí se klikatí silnice do Ivančic. Údolím protéká řeka Jihlava s přirozeným tokem, který dodává krajině osobitý ráz.

Řeka napáchala v minulosti velké škody. V době jarního tání se rozlévala až k obydlím. V některých lokalitách se dnes nacházejí zbytky suchomilné a teplomilné květeny i jediných příbuzných pomerančovníků a citrusovníků v naší zemi. Objevuje se třemdava bílá, pryšec mnohobarvý, kokořík vonný, jehož bobule jsou jedovaté, hluchavka nachová, rozrazil rezekvítek, či koniklec.

Moravskými Bránice končí kraj úrodných nížin a krajina se začíná mírně vlnit. Obec Moravské bránice leží v blízkosti Dolních Kounic a Ivančic, asi 20 km jižně od Brna. Při sčítání lidu v roce 2001 žilo v obci 918 obyvatel v 330 domech. Označení ulic se neužívá. Je z roku 1933 a pro mnohé občany je spíš zajímavostí.

Katastrální území obce měří 825 hektarů. Z celkové plochy vlastní obec 124 ha, z toho cca 90 ha lesů. Výměra orné půdy činí přibližně 350 ha. Složení půd je různorodé. Od úrodné hlinité okolo řeky a ž po půdy písčité, až kamenité ve vyšších polohách. Po navrácení zemědělské půdy původním vlastníkům v roce 1990 hospodaří v obci však jen několik soukromých zemědělců. Věnují se rostinné i živočišné výrobě.

Staletá tradice pěstování vín na okolních svazích byla na dlouhá léta přerušena. Obnovení vinic probíhalo v šedesátých a v osmdesátých letech dvacátého století. K vinohradům se váže také pečeť Moravských Bránic. Stará pečeť obecní před rokem 1703 byla českoněmecká, ve znaku měla dva vinařské nože a hrozen. Nová pečeť je též se znakem dvou vinařských nožů, s českým nápisem Obec Moravský Bránice.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Moravské Bránice (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)