Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Karlovy Vary » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Jiljí - Chlum (kostel)

Kostel sv. Jiljí - Chlum (kostel) [43371]

Kulturní památka (KP)

Hřbitovní kostel s areálem chátrá. Již není využíván. Areál hřbitovního kostela sv. Jiljí tvoří kostel, ohradní zeď, brána a márnice. Kostel je zděná omítaná jednolodní stavba, orientovaná, s polygonálně osmi pětinami, uzavřeným presbyteriem s opěráky a hranolovou věží s okosenými rohy nad sakristií při severním boku presbyteria.

Střecha sedlová nad presbyteriem zvalbená, krytá taškami, cibulová helmice věže s lucernou pobitá plechem. Fasády hladké s lizénovými rámy a hlavní římsou, okna obdélná, segmentově zakončená, ve věži v přízemí obdélná a v patře polokruhem uzavřená, v severním boku lodi zazděný lomený profilovaný portál, západní vstup obdélný v kamenném ostění s spadlými výplněmi - obdélnými vyříznutými půlkruhy.

Uvnitř loď plochostropá se štukovým vykrajovaným zrcadlem v její západní části na sloupcích dřevěná kruchta se zvlněnou poprsnicí. Mírně lomený triumfální oblouk spojuje s lodí presbyterium klenuté jedním polem křížové klenby a paprskovitým závěrem. Žebra dínová, uprostřed boků vyžlabená, dosedají na konsoly tvaru čtvrtelipsoidu. V křížení klenáky s rozetami. Profilovaným portálkem v severním boku kněžiště vstup do sakristie v podvěží klenuté valeně s lunetami.

MÁRNICE ZBOŘENA! Severovýchodně od závěru kostela, vstupní stranou lícuje ohradní zdí hřbitova. Nízká zhruba čtvercová stavba z lomového kamene s jehlancovou prkennou střechou se zbytky eternitové krytiny. Z boků po 1 ležatým segmentově zaklenutém okně, v čele - do hřbitova - dřevěná zárubeň pravoúhlého vchodu. Vnitřek bez stropu, proti vstupu ve zdi segmentový mělký výklenek a před ním náznak zděná mensy.

OHRADNÍ ZEĎ Tvoří nepravidelný ovál, je převážně z lomového kamene, většinou rozpadlá, pouze častá vpravo od branky je z bílých šamotových cihel. BRANKA NA HŘBITOV Západně od kostela je zděná, omítaná, obdélného obrysu s cihlovou nazad skloněnou pultovou stříškou a se zhruba půlkruhovým záklenkem vstupního otvoru.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)