Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Karviná » vyhlídka » Hlásná věž - Chotěbuz (věž)

Hlásná věž - Chotěbuz (věž) [43290]



Chotěbuzská hláska je zajímavá hned z několika důvodů. Stojí samostatně na prostranství vedle zchátralého zámku. V jejím přízemí nebyly před rekonstrukcí žádné schody, a tak se můžeme jen dohadovat, zda do ní nevedl nějaký vstup přímo z bývalých hradeb.

Vypráví se také, že od ní vede podzemní chodba na zámek a také k Piastovské věži v nedalekém polském Cieszyně. Amatérští archeologové tuto oblast prohledali, ale bez výsledku.

Při rekonstrukci hlásky, které proběhla mezi lety 2003 a 2006, se zachovalo původní točité schodiště i některé z nejstarších trámů zdobených nápisy dávných návštěvníků. Hláska nemá hromosvod, a tak když do ní po rekonstrukci udeřil blesk, sjel kovovou výztuhou schodiště až do přízemí, kde na třísky rozštípnul nosný trám.

Hláska v Chotěbuzi je přístupná o víkendech od 1. května do 31. října. Pokud vás ale vaše toulavé boty zavedou na chotěbuzské návrší mimo tuto dobu, na dveřích hlásky najdete telefonní číslo, na kterém je možné domluvit si její individuální návštěvu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)