Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Plzeň-jih » technická zajímavost » Mlýn u Zámeckého rybníka - Spálené Poříčí (mlýn)

Mlýn u Zámeckého rybníka - Spálené Poříčí (mlýn) [43260]



Malebný mlýn naleznete ve stínu starých stromů poblíž zámku. 

Původně Podhrázský mlýn byl založen krátce před rokem 1709,. Vzhledem k tomu, že všechny rohy původního stavení jsou kulaté, založené na opotřebovaných mlýnských kamenech (pískovcové mlýnské kameny vydržely max. jeden rok; poté bývaly používány jako stavební materiál), je pravděpodobné, že byl postaven na místě staršího mlýna, ze kterého opotřebované mlýnské kameny pocházely – snad vyhořel při velkém požáru Spáleného Poříčí r. 1620.

Do mlýna byl jako panský mlynář dosazen Jiří Ježek. Měl stanoveno dvakrát ročně odvádět vrchnosti 25 zlatých a jednou ročně nařezat kopu špalků. Po r. 1721 zde mlel Václav Ježek. R. 1730 byl zdvojnásoben odvod vrchnosti, v té době zde mlel Václav Forštel. R. 1750 koupil Antonín Forštel mlýn od vrchnosti. R. 1789 na mlýně mlel jeho syn, Josef Forštel. R. 1848 se jako majitel mlýna i s polní pilou zmiňuje Filip Hála. Po Josefu Hálovi, posledním mlynáři z rodiny Hálovy, převzal mlýn Emanuel Holý.

Od V. Holého si mlýn r. 1932 poslední mlynář Jaroslav Zábrodský nejprve pronajal a později koupil. R. 1934 nechal mlýn s výkonem 30 – 40 q obilí/týden moderně přestavět. Druhá modernizující přestavba mlýna byla provedena r. 1942, čímž se zvýšila jeho výkonnost na 250 q obilí/týden. Mlýn s horním náhonem, vedeným ze Zámeckého rybníka (spád 3,4 m) pohánělo vodní kolo o průměru 2,8 m, šířce 1,3 m a výkonu 16 koní.

Jaroslav Zábrodský chtěl mlýn koncem 40 let 20. stol. znovu modernizovat instalací dvou Francisových turbín a rozšířit mlýn o pekárnu (synové byli vyučení pekařem, mlynářem, cukrářem), k tomu však již nedošlo. Mlýn přestal sloužit poté, co mlýnice r. 1956 vyhořela. Jak zmiňuje Jan Zábrodský, syn Jaroslava Zábrodského, je možné že požár založil sám mlynář, který odmítal nucené vystěhování rodiny z mlýna. Při požáru mlýnice shořelo veškeré vnitřní zařízení, ale obytná část zůstala stát. Rodina Zábrodských zde bydlí dodnes.
Mlýn byl zrekonstruován, nové mlýnské kolo vyrobil v r. 2005 sekerník pan Mikiska (sekerník – tesař, specializující se na výrobu dřevěných strojů a zařízení, především mlýnů a hamrů), jeho výrobu uhradilo město Spálené Poříčí.

Raritou jsou kamenné vantroky (vodní náhon; koryto k mlýn. kolu) ze žulových desek. 



Autor: Město Spálené Poříčí © 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)