Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Loděnice (obec) [4325]



   Loděnice (německy Lodenitz) je obec v okrese Brno-venkov v Jihomoravském kraji. Rozkládá se v katastrálním území Loděnice u Moravského Krumlova, severozápadně od města Pohořelice v Dyjsko-svrateckém úvalu (okrsek Olbramovická pahorkatina). V roce 2004 zde žilo 460 obyvatel. 
   Nejstarší zmínka o obci pochází z roku 1185, kdy zde proběhla bratrovražedná bitva mezi českým králem Přemyslem Otakarem I. a markrabím moravským Konrádem Otou, kde byl Konrád poražen a Loděnice srovnány se zemí. Další zmínka o nové obci je z roku 1220 pod jménem Lodennizh, roku 1248 pod jménem Lodnicz, roku 1494 pod jménem Lodenice.
   Dominantou obce je basilika sv. Markéty vystavěná v létech 1210-1220 ve slohu ranné gotiky. Dalšími památkově chráněnými objekty je kamenný sloup z roku 1494, fara z roku 1673, socha sv. Jana Nepomuckého a smírčí kámen na památnou bitvu u Loděnic. Budova fary byla původně letním zámeckým sídlem louckých opatů.
   Nejstarším majitelem Loděnic byl Loucký klášter, který obec vlastnil kromě šesti let po roce 1544 (kdy byl zastaven Jiřímu Žabkovi z Limberka na Kounicích) až do roku 1784. Potom obec připadla správě komorních statků. Roku 1824 byla prodána Josefu Hopfenovi. Od Hopfenů koupila Loděnice vídeňská firma Karel Stummer, od níž přešlo právo vlastnické kupem (18.11.1911) na Amálii Crescencii Hardtovou-Stummrovou z Tavornoku.
   V roce 1919 byla zřízena česká jednotřídka. Až do roku 1938 byly v obci jak česká tak i německá škola. V současné době se v budově školy, která byly dostavěna v roce 1938, učí žáci z pěti okolních obcí. Perspektiva ekonomického rozvoje je vzhledem k charakteru území zejména v zemědělské výrobě. Území obce není turisticky příliš zajímavé. Nachází se na okraji atraktivního údolí řek Rokytné a Jihlavky.
   Mimo budovy OÚ, kde je i pošta a zdravotní středisko, má obec novou požární zbrojnici, nově zrekonstruovanou MŠ a velké kabiny pro zázemí sportovců. Obec má vlastní vodovod. Pro zlepšení životního prostředí byla provedena plynofikace obce, plánuje se výstavba kanalizace a čistírny odpadních vod.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Horní Loděnice (obec) Olomouc
obec, osada Loděnice (obec) Beroun
obec, osada Loděnice (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)