Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » hřbitov, pohřebiště, hrobka » Hrobka Enisů a Battagliů - Jindřichovice (hrobka)

Hrobka Enisů a Battagliů - Jindřichovice (hrobka) [43182]

Kulturní památka (KP)

Navštivte Virtuální hřbitov a zavzpomínejte na ty, kteří spoluvytvářeli dějiny. Podílely se svou měrou na tom, jak obec či město vypadá dnes.

V místě řečeném Na Chvalově byla roku 1894 vystavěna hrobka svobodných pánů Enisů a Battagliů v novogotickém slohu. Průčelí je ozdobeno znakem Enisů a Battagliů. Do této hrobky byly koncem 19. století přeneseny ostatky bývalých pánů pohřbených původně na hřvitově v Záboří. Je zde pochován svobodný pán Josef Talacko z Ještětic, Karel Enis, Josef Battaglia a Jindřiška Battagliová.

Typický doklad romantizující pseudogotické stavby s funerální funkcí spojené s významnými rody Battagliů z Bratronic a Enisů z Lažan. V regionu ojedinělé umístění mimo sídelní útvar, představuje důležitý krajinotvorný prvek. Dochovaná křížová klenba, náhrobní desky a krypta.

Původně benátská rodina, která přes jižní Tyrolsko přišla do Rakouska a do Čech. V roce 1677 jim byl přiznán šlechtický stav a v roce 1708 za vojenské zásluhy stav svobodných pánů. Na konci 18. století se rod rozdělil do dvou linií, z nichž mladží žila v Haliči a starší v Čechách. Z haličské linie pocházel baron Quido Battaglia (1846 – 1915), rakouský důstojník, který se zamiloval do dcery Karla Havlíčka Borovského zdeny, známé jako „dcery národa“. Jeho láska byla opětována, avšak vztah byl na nátlak veřejnosti násilně přerušen. O pět let později podlehla Zdena tuberkulóze a Quido Battaglia se krátce nato oženil s polskou šlechtičnou Olgou von Lodzia – Baranowskou a žil ve Lvově.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)