Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Nymburk » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Havla - Rožďalovice (kostel)

Kostel sv. Havla - Rožďalovice (kostel) [43133]

Kulturní památka (KP)

Ústní podání praví, že na místě tohoto nádherného chrámu Páně stál dříve docela malý kostelík sv. Petra a Pavla, kolem něhož v roce 1726 vystavěli kostel nynější, aniž by kostelík zbořili, takže uvnitř kostela nového byl kostelík starý, ve kterém se i během stavby sloužily mše svaté. Kostelík byl zbořen, až když byl nový kostel dostavěn.

Kostel v dominantní poloze nad městečkem, uplatňující se svou charakteristickou siluetou v dálkových pohledech od jihu. Původně gotický kostel nahrazen barokním, postaveným v letech 1725-1734 Václavem Josefem z Valdštejna. Báně podle návrhu T. Bauera pocházejí z roku 1869.

Kostel s presbytářem obráceným k severu je situován na vyvýšeném místě v jádru obce, severně od náměstí, v sousedství zámku. Jedná se o mohutnou barokní stavbu na složitém půdoryse s výrazným dvouvěžovým průčelím, která dominuje náměstí a uplatňuje se i v dálkových pohledech od jihu. Kolem se rozkládá bývalý hřbitov, ohrazený kamennou zdí se dvěma vstupy. Z východu je hřbitov vymezen tarasem z kvádrů. Na hřbitově je dochováno několik náhrobků z 19. stol. Nejhodnotnější z nich - náhrobek J. A. Schneiderové od Josefa Malínského (stéla s reliéfně zdobenými boky) je povalen a jeho stav je velmi špatný. Dále se zde nachází hodnotný litinový náhrobek G. Fuchse, pravděpodobně z r. 1828. K hřbitovní bráně ústí kamenné schody, tvořené nízkými stupni, které vedou od náměstí. Plocha západně od nich je upravena parkově. Je zde umístěn pomník padlým v 1. i 2. světové válce, z umělého kamene, s pásem ze švédské žuly a s kovovým medailonem legionáře. Předmětem ochrany je kostel - stavba a pozemek st.p. 17, hřbitov s náhrobky (náhrobek J. A. Schneiderové, náhrobek G. Fuchse) - pozemek p.p. 10 a ohradní zeď na p.p 10. V prostředí kulturní památky se nachází schodiště a pomník padlým.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)