Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Týn nad Vltavou (zámek) [43132]

Kulturní památka (KP)

Týn nad Vltavou údajně daroval kníže Boleslav II. pražskému biskupství již při jeho založení r. 973, patřil biskupství (později arcibiskupství) až do husitských válek. Od roku 1432 patřila polovina Týna Oldřichovi z Rožmberka a druhá rodu ze Sobětic. Roku 1601 bylo panství královskou komorou pronajato městu. Roku 1620 daroval panství Ferdinand II. pražskému arcibiskupství (v letech 1627 - 1648 si město panství pronajalo). Ve městě byl nejdříve opevněný biskupský dvorec (snad již 10. stol.), později hrad (asi roku 1645 vyhořel).

Někdejší arcibiskupský zámek byl vystavěn na náměstí, na místě tří měšťanských domů v letech 1695 - 1699, podle návrhu italského stavitele Antonia de Allfieri jako rezidence pražského arcibiskupa. Budova pak později sloužila jako správní centrum panství a byly zde kanceláře arcibiskupských úředníků. Zajímavostí je labyrint středověkých podzemních chodeb pod zámkem, podle nálezů vytesaných ve skalnatém podloží patrně v 15. století. Chodby byly ručně vytesány ve skalnatém podloží; důvodem jejich vzniku mohlo být odvodnění náměstí se zásobárnou pitné vody, vytvoření úkrytu před nebezpečím (vč. únikové cesty) nebo těžba dosud neurčeného nerostu. Hlavní trasa je dlouhá přes 160 m (prochází se tam a zpátky, tedy cca 320 m), a odbočuje z ní řada slepých chodeb. Její součástí jsou dvě studny a uměle vzniklé jezírko.

Zámecká dvoupatrová barokní budova sloužila jako rezidence při příležitostných návštěvách pražských arcibiskupů. V polovině 18. století existovala za zámkem hodnotná zahrada. Roku 1796 zámek vyhořel, ještě téhož roku byl však obnoven. Z této doby také pochází vstupní portál zámku.

Zámek později sloužil jako škola, v letech 1944 - 1955 se sem pak přestěhovalo Městské muzeum. Po 2. světové válce bylo v přízemí sídlo MNV, v patře pak Městské muzeum. V současnosti muzeum s knihovnou a archivem využívá celou budovu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)