Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Ketkovice (obec) [4313]



Obec leží na hranici okresů Brno - venkov a Třebíč, má 218 domovních čísel, ve kterých žije 650 obyvatel. První písemný doklad o vesnici Ketkovice lze najít v zakládací listině benediktinského kláštera v Třebíči z r. 1101. V tomto roce moravští Přemyslovci, Oldřich - údělný kníže brněnský a Lutold - údělný kníže znojemský podle dávného obyčeje nadali klášter padesáti dvěma vesnicemi s poli, lukami, lesy a vinicemi. Mezi těmito vesnicemi jsou jmenovány i Ketkovice.

Obec je známa hlavně mezi pěšími turisty a trempy, kteří putovali a dodnes chodí na Ketkovák. Tento název dostala zbořenina hradu, o němž nebylo až do r. 1970 známo nic o jeho vzniku, historii ani zániku. Díky archivním pracovníkům a archeologickým nálezům v Kralicích nad Oslavou víme, že hrad byl vystavěn na počátku vlády Karla IV. Lévou z Levnova, podle kterého se psal hrad Levnov. Páni z Levnova měli v erbu kolmo postavené šestizubé hrábě, které používali i na své pečeti.

Od r. 1996 jsou šestizubé hrábě znakem Ketkovic. Všem, kteří vystoupí na trati Brno-Jihlava z vlaku ve stanici Rapotice a ujdou asi 4 km přes Ketkovice na Zavřelovo panorama, se naskytne krásný rozhled do údolí řeky Oslavy a dalekého okolí s věžemi Dukovanské atomové elektrárny.

Obec sice nemá všechny atributy potřebné k ideálnímu životu na vesnici, ale má obecní úřad, devítiletou základní školu, mateřskou školu, dva obchody smíšeným zbožím, známý hostinec U Mohelských, úřadovnu pošty, obecní knihovnu, aktivní Sokol, Sbor dobrovolných hasičů. Obec je plynofikovaná.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Ketkovice (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)