Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Chudčice (obec) [4305]



Chudčice jsou středně velkou částečně rekreační obcí v okrese Brno-venkov v Jihomoravském kraji a leží v průměrné výšce 247 metrů nad mořem. Jsou položeny  zhruba 20 km severozápadně od Brna v Boskovické brázdě v turistické oblasti Brněnské přehrady.  Chudčice sousedí na severovýchodě s Moravskými Knínicemi, na jihozápadě s Veverskou Bítýškou a na severozápadě se Senticemi a Čebínem. Na východě se rozkládá zalesněná oblast Obora, součást katastrálního území Brna-Kníniček. Jižním a jihovýchodním směrem nedaleko obce se rozprostírá vodní plocha Brněnské přehrady. Obec se rozkládá u severozápadního okraje přírodního parku Podkomorské lesy a na pravém břehu říčky Kuřimky. Celková katastrání plocha obce je 410 ha, z toho orná půda zabírá asi šedesátpět procent. Lesy zabírají pouze kolem jedné desetiny katastru obce. Nad obcí se vypíná zalesněný kopec Kuňky . V katastru jsou ovocné sady. Území této středně velké vesnice trvale obývá asi sedmsetsedmdesát obyvatel. Pro školní děti zde obec zřídila jednu základní školu nižšího stupně a menší děti mají k dispozci mateřskou školku. Pro využití volného času je v obci k dispozici koupaliště a sportovní hriště. Dále bychom v obci našli knihovnu, kostel a hřbitov. Místní obyvatelé mohou využívat veřejný vodovod.  Součástí obce je i původně oddělená místní část Na Hrázi, ležící na jih od centra vsi , připomínající svým názvem zaniklý panský rybník , zrušený patrně koncem 18. století a hájovna Podhájí na cestě z Chudčic do Moravských Knínic.

Jméno Chudčic vzniklo připojením čelední koncovky  –ice k osobnímu jménu Chodek. To se pravděpodobně vyvinulo ze základu chudъ (chudý).

Chudčice patří k nejstarším slovanským osadám na sever od Brna. Osada v údolí svažujícím se k říčce Kuřimce je v písemných historických pramenech zmiňována již od roku 1235, kdy desátky ze dvou zdejších popluží náležely panskému klášteru v Doubravníku. Zápis se zachoval v listině vydané markrabětem Přemyslem (pozdějším králem Přemyslem Otakarem II.) ze 4. srpna 1235 ,  zapsáno : podpluží v Chudčicích – psáno in Hudcich. Později , v letech 1531 – 1849 , sdílela ves osudy hradu Veveří, jehož držitelům Chudčice patřily až do zrušení patrimoniální správy. V obci byla jednotřídní škola, hospoda a pastouš­ka. Uprostřed osady zvonička. Rok 1848 nepřinesl jen zrušeni roboty, ale i změnu celého společenského řádu. Skončilo období purkmistrů a rychtářů.  Posledním rychtářem v Chudčicích byl František Trnka č. 16, posledním purkmistrem Kašpar Vondroušek. Působili roku 1850. Po vzniku okresů v roce 1850 spadaly Chudčice do působnosti okresu Tišnov, později okresu Brno-venkov. Roku 1890 bylo v obci 87 domovních čísel , 531 obyvatel , z toho 255 mužů a 276 žen. Již v roce 1900 měly Chudčice obdobně jako v současnosti přibližně šest set stálých obyvatel.  28. července 1914 byla do obce doručena okresním hejtmanstvím v Tišnově mobilizační Vyhláška. Z Chudčic bylo k válečné službě odvedeno 108 mužů . Ve válce bylo raněno 25 mužů, z toho někteří 2x, zajati by­li 22 muži . Padlo, nebo zůstalo nezvěstných 28 mužů . Po obyvatelstvu se žádalo, aby pořádalo peněžní sbír­ky ve prospěch válečných Vydáni, sbírky teplého šactva a starého papíru. Rakouské úřady zabavovaly /rekvírovaly/ cenné kovy, zvony, měděné předměty /kotle/, mosazné kliky. Na připomínku obětí I. a II. světové války byl postaven před obecním úřadem v roce 1952 Památník osvobození na jehož bočních stranách se nacházejí bílé kulaté kamenné medailony s rytými jmény padlých v obou světových válkách .

Duchovním centrem obyvatel bývaly dvě kaple. Jedna přímo v obci a druhá , na místě dnes nazývaném Tři kříže . Ty  byly původně dřevěné , později nahrazené kamennými. Kaple dnes již neexistují. V současnosti mezi významné místní památky patří především nová kaple Svatého Kříže a Křížová cesta nad Chudčicemi. Původní kaplička stála v centru vesnice, na křižovatce na Delníku , 10. dubna 1978 se při opravách zřítila a byla nahrazena moderní kaplí až roku 1996 , nová kaple stojí u lesíku Vrzalovy horky.  V polích severním směrem od obce se nacházejí Boží muka pocházející asi z druhé poloviny 19. století . Socha Jana Nepomuckého stojí u prodejny smíšeného zboží . Křížová cesta z roku 1856 se skládá ze 14 pozdně barkoních kapliček. Na začátku křížové cesty je upravený pramen pitné vody a nad ním stojí kaple panny Marie Pomocnice.  Cesta začíná na jižním okraji Chudčic a pokračuje do kopce, do lesů nad Brněnskou přehradou. Završením je místo zvané U tří křížů, na jehož místě stávala původní kaple Svatého Kříže, podle legendy založená věrozvěsty sv. Cyrilem a Metodějem , pravděpodobně však ve 13. století. Kapli nařídil zrušit Josef II. roku 1784 a socha Bolestné panny Marie byla přenesena do čebínského kostela . Z rozprodaného stavebního materiálu byla financována věž farního kostela Svatého Jakuba v sousední Veverské Bítýšce.

V obci se dosud nalézají tato archeologická naleziště: středověké a novověké jádro obce Chudčice , Kalvárie Chudčice , Kamínky Chudčice .

Na náspu bývalé železniční trati Kuřim – Vev. Bítýška stojí zhruba 250 let stará památná Chudčická lípa. V roce 2006 proběhly oslavy 70. výročí zrušení železnice Kuřim - Vev. Bítýška nazvané Po stopách železniční tratě Kuřím - Býtýška Veveří . V souvislosti s výročím zániku železnice a 780 let od první zmínky o Kuřimi byl připraven zajímavý program. Došlo k vypravení zvláštního parního vlaku z Brna (s trasou Brno, hl. nádraží - Kuřim - Tišnov - Kuřim) a po trase bývalé trati byl zajištěn turistický pochod s doprovodnou zábavou v jednotlivých obcích na cestě. Příjemné zastavení bylo připraveno v Chudčicích , v provizorním "nádražíčku" osoby oděné do dobových kostýmů navodily atmosféru doby dávno minulé. Příchozí dostali na ochutnání i výborné domácí perníčky. Celá příjemná akce byla uspořádána občanským sdružením dětí a mládeže Eldorádo spolu s mikroregionem Kuřimka. Z historie : 9. května 1936 došlo k oficiálnímu zrušení železniční přípojky z Veverské Bítýšky do Kuřimi. Trať byla v provozu od 16. února 1911, měla dvě mezilehlé zastávky (Chudčice, Moravské Knínice) a sloužila osobní dopravě i převozu nákladů, především kaolínu z lomu u Lažánek.

V roce 2004 iniciovala projekční kancelář Šenkyřík záchranu 250 let staré lípy srdčité v obci Chudčice, která měla být skácena. I když již bylo vydáno rozhodnutí o likvidaci tohoto stromu, nechala firma zpracovat znalecký posudek soudním znalcem, na jehož základě a následných jednání s odborem životního prostředí v Kuřimi byla tato 24 m vysoká lípa s obvodem kmene 320 cm prohlášena památným stromem a nadále tvoří dominantu části obce.

U jihovýchodního okraje obce je vybudován kemp a jižním směrem od obce a na okraji lesa je několik chatových osad.
Autokemp Oáza se nachází uprostřed obce, nedaleko obecního úřadu . Vybavení - občerstvení (možno objednat pečivo, mléko přímo v kempu). Sociální zařízení (sprchy, WC). Koupaliště vedle areálu kempu. Teplá voda ve sprchách teče nonstop.
Autokemp Oáza, Miroslav Havlín, Chudčice 664 71 , www.oaza.sf.cz .
Bonanza  je chatová osada a kemp . Adresa: Chudčice 115, 664 71, Veverská Bítýška
Další ubytovací kapacitou je Penzion Pod Horkou . Adresa: 664 71, Chudčice 221
Centrem chudčické zábavy je diskoklub Peklo a restaurace před nimiž stojí pískovcové sochy a restaurace U Pavlíčků Chudčice.
 
TJ Sokol Chudčice Oddíl fotbalu , TJ Sokol Chudčice Oddíl tenisu , Golf Club Chudčice jsou sportovními aktivitami místních občanů .

Chudčice jsou také východiskem do severní části přírodního parku Podkomorské lesy. Kolem jihovýchodního okraje Chudčic prochází zelená turistická značka, vedoucí z Chudčic na výše uvedené poutní místo a odtud dále pokračuje Podkomorským lesem a přes přírodní park Baba do Brna-Řečkovic. Opačným směrem z obce půjdeme po zelené přes Veverskou Bítýšku do oblasti přírodního parku Údolí Bílého potoka. Okolím Chudčic prochází významná cyklotrasa Pražská stezka. Přístaviště výletních lodí , zastávka Veverská Bítýška , je vzdálené 1 km od kempu . Lodí je možno se dostat do Bystrce , kde se rozkládá  na svazích Mniší hory Zoologická zahrada Brno . Automotodrom Masarykův okruh Brno na němž se jezdí Grand Prix ČR je vzdálen asi 16 km směrem na Rosice . Asi 25 km vzdálená je Chráněná oblast Moravského krasu s Punkevními jeskyněmi a propastí Macocha .

V areálu bývalého JZD Chudčice je zařízena pobočka výroby firmy HITONA s.r.o. zakázková výroba nábytku Radostice. Výroba sldkostí je soustředěna do cukrářské výrobny Vanilka. Adresa: Chudčice 38,  664 71 , Veverská Bítýška .
 
Chudčice jsou členem „Svazku obcí Panství hradu Veveří“ a „Mikroregionu Kuřimka“. Svazek obcí Panství hradu Veveří tvoří pět obcí - Hvozdec , Chudčice , Ostrovačice , Rozdrojovice a Veverské Knínice . Mikroregion Kuřimka se rozkládá okolo města Kuřim podél toku potoka Kuřimka. Mikroregion je tvořen čtyřmi obcemi - Chudčicemi, Veverskou Bítýškou, Moravskými Knínicemi a Kuřimí.

Potok Kuřímka pramení nad obcí Lipůvka, délka toku činí asi 16 km a povodí má rozlohu 23 km2. Přítoky Kuřímky jsou Běličský potok, Podlesní potok a Luční potok. Údolím Kuřímky v letech 1911-1936 vedla železniční trať mezi Kuřimí a Veverskou Bitýškou. V rámci povodí byl založen mikroregion obcí "Kuřímka".

Obec Chudčice používá svůj znak od roku 2003 . Znak se popisuje ( blasonuje ) následovně : V modrém štítě s červenou patou nahoře čelně postavená radlice a zvon se závěsem, obojí zlaté, na dělící linii tři (1,2) dotýkající se stříbrné kostky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Chudčice (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)