Přihlásit
Mobilní verze s GPS
» okres nezařazeno » zajímavost » Česká poštovna na Sněžce (zajímavost)

Česká poštovna na Sněžce (zajímavost) [43023]



Historie České poštovny na naší nejvyšší hoře Sněžce se datuje přibližně do poloviny 19. století, kdy zde byla postavena roubená chata. Nejprve v ní byla umístěna c. k. telegrafní stanice, od 1. září 1899 začala plnit úlohu české poštovny a sloužila tak až do obsazení Sudet v roce 1938. Za dalších deset let se proměnila v kiosek patřící k České boudě, později sloužila jako skladiště. Až mezi roky 1993 – 1995 byla zrekonstruována bývalou poštmistrovou paní Jaroslavou Skrbkovou z Velké Úpy.

Opět začala nabízet poštovní služby a zároveň byla i kioskem rychlého občerstvení. Dnes ji na původním místě už spatřit nemůžete, ale pokud byste ji na vlastní oči chtěli vidět, zamiřte ke kempu u Javorové skály u Monínce. Zde opět plní roli poštovny s občerstvením po té, co byla po vybudování nové poštovny na Sněžce uzavřena a následně prodána. Na Sněžce dokonce už nestojí ani Česká bouda, která po té, co byla zachvácena dřevomorkou musela být uzavřena, demontována a odstraněna. Na jejím místě byla vybudována nová poštovna, která má přízvisko Anežka a která je vybavena poštovním směrovacím číslem: 542 91.

Dnešní poštovna

Nová Česká poštovna je oproti té původní objektem moderního charakteru.Vznikla podle návrhu architektů Martina Rajniše a Patrika Hoffmana. Ačkoliv s moderním pojetím stavby nesouhlasili ochranáři a žádali vybudování objektu, jehož podoba by vycházela z tradiční krkonošské architektury, původní návrh mezi devíti předloženými zvítězil a na Sněžce se dnes vypíná dřevěná skládačka vytvořená z 20 tisíc dílů s pláštěm ze zdvojeného skla, kterou je možné díky dřevěným okenicím ovládaným důmyslným hydraulickým systémem proměnit z moderní prosklené podoby v dřevěnou budovu a přizpůsobit ji tak aktuálním povětrnostním podmínkám.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)