Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dolní Kounice (obec) [4289]



Město Dolní Kounice se nachází v malebném údolí řeky Jihlavy asi 25 km jihozápadně od Brna. Jsou známé svými křesťanskými a židovskými památkami a také pěstováním vína a ovoce. Jeho počátky sahají do 12. století. Nejstarší historie je spojena se založením kláštera premonstrátek v roce 1181. Ve 14. století byly Kounice uváděny jako městečko a rozděleny na Horní a Dolní. V roce 1495 se objevuje městský znak: tři vinné listy položené na štítě. Dolní Kounice zůstaly střediskem panství i po zániku několikrát vypáleného kláštera.

Ve městě lze najít spoustu památek z různých období – kapli sv. Antonína, romantickou zříceninu kláštera Rosa coeli, zámek, židovskou synagogu a židovský hřbitov, další kostely a kaple, měšťanské domy renesanční a barokní a v neposlední řadě také boží muky a mariánské sloupy, které stojí u cest.

Na kopci nad městem se tyčí rozsáhlá silueta zámku. Tato významná památka byla původně postavena jako hrad na obranu kláštera. Jeho současná monumentalita mu byla dána díky přestavbě v letech 1532–1552, kdy měl zámek v držení Jiří Žabka z Limberka a také v letech 1588–1604 za majitele Bernarda Drnovského z Drnovic. V současné době je zámek v soukromých rukách.

Katastrální území Dolních Kounic je 8,97 km2 a v současné době zde žije 2475 osob.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Dolní Kounice (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)