Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Cvrčovice (obec) [4283]



Obec Cvrčovice se nachází v geografické oblasti Dyjsko-svratecký úval v nadmořské výšce 182 m. Rozloha obce je 929 ha. Z této rozlohy je 825 ha polí, 14 ha zahrad, 2 ha pastvin, 17 ha lesa, 17 ha vodních ploch, 15 ha zastavěné plochy a 39 ha ostatní plochy. V obci je cca 170 domů a k 3.11.2009 597 obyvatel. Písemné zmínky a záznamy o Cvrčovicích existují od 13.století pod názvem Urspitcz.

Mezi významné budovy náleží kostel sv. Jakuba, pocházející z doby kolem roku 1690, který byl vyhlášen kulturní památkou, a tzv. Petersova vila z druhé poloviny 18. století, která je uvedena jako zámek pod rejstříkovým číslem 1186. V současnosti se v ní nachází Střední odborné učiliště Cvrčovice.
Dalšími kulturními památkami jsou: barokní socha sv. Urbana z roku 1750 (před hřbitovní bránou), barokní socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1734.
Zástavba je ve Cvrčovicích rozmístěna podél dvou ulic - jedna je komunikace II. třídy II/395 a druhá (místní komunikace) je na ni kolmá. Další místní komunikace vede od kostela ke hřbitovu. Podél ní byly vysázeny stromy. Na severním konci obce se nachází myslivna, kterou vlastní Myslivecké sdružení v Pohořelicích. U ní je také malá odchovna zvěře.
Katastrem obce protéká řeka Jihlava, jejíž hlavní dominantou je jez na km 18,4. Jeho přelivová plocha je tvořena betonovou deskou, délka přepadové hrany je 94 m a rozdíl hladin činí 4 m.
Součástí splavu je vtokový objekt do mlýnského náhonu sestávající ze 3 stavidel. V areálu jezu v břehové části mezi mlýnským náhonem a řekou Jihlavou, je umístěna malá vodní elektrárna s instalovaným výkonem 80 kW, která je napojena na veřejnou síť.
V katstru obce je také most přes řeku Jihlavu pocházející z roku 1946 typ Bailey Bridge, složený ze 2 polí. Délka pole je 24 m. Nosnost mostu je 16 t.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Cvrčovice (obec) Kladno
obec, osada Cvrčovice (obec) Brno-venkov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)