Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Břeclav » socha, sousoší » Socha sv. Tekly - Podivín (socha)

Socha sv. Tekly - Podivín (socha) [42716]

Kulturní památka (KP)

Barokní socha sv. Tekly neobvyklé ikonografie stojící na čtyřbokém soklu s bočními volutovými křídly. Kvalitní datovaná kamenosochařská práce z roku 1751 výraznou mírou obohacuje prostranství u kostela.

Na čtvercové podnoži hranolový podstavec s čtvercovou základnou, hranolovým dříkem s vyloženou profilovanou římsovou deskou. Dřík je zdoben postranními volutovými křídly s rostlinným závěsem a na čelní straně rytým majuskulnm nápisem s chronogramem v rámu s ujmutými rohy: VIRGOTHECLA/ADIVO PAVLO/EXGENTIBVS/PRIMA/BABTIZATA ESTO/IN INSTANTIBVS/ANGVSTIIS/NOSTRIS POTENS/PATRONA/ Pod nápisem a nad ním jsou vyryty rozviliny.

Na zadní straně dříku je vyryto:EX/ENIXOPIICORDIS/MOTIVO VOVENS/HANC/EREXIT/A:F:D: Na římsové desce plintus ve tvaru rovnoramenného kříže, na němž stojí světice v životní velikosti v kontrapostu s vytlačeným pravým kolenem. Oblečena je v dlouhé splývavé rouchu, na něm přepásaný kratší šat zdobený na spodním lemu krajkou a v dlouhý plášť, přehozený přes obě paže, spadající v hlubokých záhybech k zemi. V pravé pokrčené ruce drží velký kříž s korpusem, v levé ruce zavřenou knihu a palmovou ratolest. Hlavu má v mírném záklonu otočenu k pravému rameni a zdobenu paprskovitou svatozáří. U pravé nohy se kroutí hadi, u levé leží lev, an vzhlíží ke světici.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)